Pécs ebben is különleges: klasszikus roma zenekar alakult!

A Pécshez több szálon is kötődő, korábban Németországban élő Batyi Róbert új zenekart álmodott meg Pécsen. A szinte csak romákból álló együttes klasszikus műveket ad majd elő. Februárban már a Kodály Központ színpadán látjuk őket.

Nem akármilyen feladat nulláról elindítani egy zenekart, pláne akkor, ha klasszikus zenét játszik. Batyi Róbert azonban mégis belevágott, sőt, roma együttest hozott létre, amihez igen komoly partnerekre lelt.

A pécsi zeneművészeti főiskola nagybőgő szakán végzett fiatalember tizenhárom évet élt Németországban, ott találkozott Virág Bertalannal, a pécsi Gandhi Gimnáziumot működtető kft. ügyvezetőjével. A véletlen – ahogy ez utólag kiderült – egy roma zenekar, a “Szirom” létrejöttében játszott közre.

matyi róbert, koncert kodálykp, hl5
Sosem volt még ilyen koncert Pécsen

Három éve kezdődött meg a közös gondolkodás az együttműködésről, amelynek gyümölcse a szimfonikus roma zenekar megalakítása. Az együttes életében fontos mérföldkőt jelent február 17-e, hiszen akkor adja első nagyobb koncertjét a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium szervezésében – mondta Batyi Róbert a koncertről tartott hétfői sajtótájékoztatón. 

– Azért fontos számunkra a fellépés, mert meg tudjuk mutatni azt, hogy a romáknak milyen pozitív értékeik vannak. A zenészek mind képzettek, többen már elvégezték a zeneakadémiát, főiskolát is. A célunk az, hogy szebb jövő várjon rájuk és a roma kultúrát is meg tudják őrizni – tette hozzá Batyi.

A pécsi koncerten egyébként spanyol flamencozenészekkel is kiegészülnek, illetve egy német karmester vezényli majd Vivaldi Négy évszak című művét, amelynek különleges  átiratát hallhatja a közönség.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere is izgatottan várja a koncertet, hiszen ilyenre még nem volt példa Pécsen. Mint mondta, azért is jelentős a Szirom létrehozása, mert a zömében roma fiatalok alkotta zenekar művészeti értéket képvisel.

A polgármester hangsúlyozta, Pécsen egyfajta missziót lát el a Gandhi Gimnázium a roma fiatalok felzárkóztatásában. A gimi ugyanakkor nemcsak az oktatásban teszi ezt meg, hiszen most is kicsit szokatlan szerepkörben, a koncert szervezőjeként nyit a város felé, amivel nem csupán a szűken vett tanulói közösségét éri el, ez is segíti a szakmai munkát.

Roma kultúra és tanulás
Uniós pályázatoknak köszönhetően a Gandhi Gimnázium profilja az elmúlt években kibővült. Virág Bertalan ügyvezető igazgató elmondta, létrejött az a kulturális központ, amelynek egyik feladata a tehetségek felkarolása az oktatáson kívül, a hazánk roma nemzetiségű, illetve hátrányos helyzetű tehetséges művészeinek felkarolása. A gimnáziumban már működik alapfokú művészeti oktatás, amelynek célkitűzése megegyezik a Sziroméval, lévén tehetséges művészeknek adnak lehetőséget. Az igazgató szerint ez azért is fontos, mert a társadalmi ellentétek feloldását a tanulás mellett a kultúrával lehet elérni.

 

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés