Legyen a könyvtár mindenkié!

Feltárul a Tudásközpont

Miszler Tamás 2015 augusztusától a Csorba Győző Könyvtár igazgatója. A szakember egyik fő feladatának azt tartja, hogy közelebb vigye a kultúrát a pécsiekhez; ezt számos kulturális rendezvénnyel és érdekesebbnél érdekesebb programmal kívánja elérni. Törekvését az idén zajló Csorba Győző Emlékév eseményei is segíthetik.

A Csorba Győző Könyvtár igazgatója azt szeretné, hogy a mai rohanó világban minél többen juthatnának hozzá a mindennapi kultúrához – de nemcsak könyvekhez, hanem különböző közművelődési programokhoz is, amelyek során a város és a megye lakossága közösségi térként fogják fel a könyvtárt, ahol jó egy kis időt tölteni, olvasni és művelődni.

– A Csorba Győző Könyvtár igen gazdag programokat kínálunk, de szeretnénk hosszú távú szolgáltatásokat, programokat is bevezetni, amelyek ingyenesek lennének a pécsiek számára. Példaként említeném az internetoktatást, amelyet elsősorban az idősebb korosztályok számára tartanánk, mert a tapasztalatunk az, hogy lenne igény hosszabb időtartamú programokra – monda Miszler Tamás.

Mivel szeretnénk a könyvtárt közelebb vinni a lakossághoz, s mivel sokaknak nincs idejük bibliotékába menni, ezért ún. könyvtárpontokat hoznának létre a város különböző pontjain. Ebben más városi intézményekkel működnének együtt, így például a Pécsi Kulturális Központtal. Jelenleg öt fiókkönyvtár működik Pécsen a Tudásközponton kívül, s még több helyen szeretnénk ilyen pontokat kialakítani.

Csorba Győző büszke volt pécsiségére
Csorba Győző büszke volt pécsiségére

Az intézmény emellett kiemelt figyelmet fordít a digitális tartalom fejlesztésére is, ennek egyik jeleként március elsejével új szolgáltatást vezetnek be: a hangoskönyvek iránt érdeklődők számára érintőképernyős terminált állítanak üzembe, hogy a látogatók kedvcsináló gyanánt bele tudjanak hallgatni egy-egy műbe.

Az intézmény meglévő két könyvtárbusza a megye 58 településére jut el, s bár tervezik további járművek beszerzését, azok egyenkénti több tízmillió forintos bekerülési költségét csak pályázati források igénybevételével tudják fedezni.

A könyvtár minden év márciusában megrendezi az Internet Fiesta elnevezésű programsorozatát, ez most is így lesz, és ebben a hónapban művészettörténeti előadás-sorozat indítását is tervezik az A37 Galériával közösen, ahol Aknai Tamás professzor lesz az előadó, a Tudásközpontban tartandó program ingyenes.

A 2016-os évben ünneplik a könyvtár névadójának, Csorba Győző Kossuth-díjas költő, műfordító születésének centenáriumát. A könyvtár számos programot szervez az emlékév kapcsán. Ami a legfontosabb eseményeket illeti, szavalóversenyt rendeznek elsősorban gyerekek – általános- és középiskolás tanulók –, de felnőttek számára is.

– Csorba Győző születésnapján, november 21-én jelentős irodalomtörténeti konferenciát tartunk a költő életéről és munkásságáról, az eseményt a Csorba Győző Társasággal közösen szervezzük. Több Csorba-kötet megjelentetését is tervezzük, így egy interjúkötetet, valamint egy mesekönyvet. Az emlékév megrendezésének célja, hogy a költő jelen legyen a városban, közelebb kerüljön a fiatalokhoz. Áprilisban slam poetry-esttel szólítanánk meg a fiatalabb korosztályt, ahol az inspirációt Csorba Győző versei adnák – tette hozzá.

Hirdetés