11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaPécs lett országunk legígéretesebb kulturális úticélja

Pécs lett országunk legígéretesebb kulturális úticélja

Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja lett Pécs, egyben elnyerte a Kiváló Európai Kulturális Desztináció címet is – erről Hoppál Péter kulturális államtitkár számolt be szombat este a 25. évfordulóját ünneplő Határokon Túli Magyarságért Alapítvány rendezvényén. Pécs egy szellemi kulturális öröksége is felkerült az UNESCO jegyzékébe. 

Két nagy bejelentést is tett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombat este, a Pécsi Nemzeti Színházban a Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég című előadása előtt.

– A Kiváló Európai Desztinációk projekt keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország „legígéretesebb kulturális úti célját” kereste: tizenhét pályamunkát lekörözve Pécs érdemelte ki megosztott első helyen Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja, egyben a Kiváló Európai Kulturális desztinációja címet – jelentette be az államtitkár.

Az Európai Bizottság idén 11. alkalommal írt ki pályázatot az EDEN (European Destinations and Excellence, azaz Európai Úti célok és Kiválóság) projekt keretében. Az idei verseny témája a kulturális turizmus volt, a projekt címe: „Műemlékek, úti célok, zseniális attrakciók”.

A döntősök között volt Gyula, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomokkal, Székesfehérvár Pákozddal közösen, valamint Veszprém is.

– A pécsi kulturális diplomácia évek óta küzdött azért, hogy a szellemi kulturális örökségeinket is fogadja be az UNESCO jegyzékébe. A napokban a Gandhi Gimnáziumban zajló pedagógiai program, amely a roma szellemi kulturális örökség megőrzését is célozza, került fel a nemzeti jegyzékbe – jelentette be Hoppál Péter.

Az intézmény egyik küldetése, hogy a diákjainak átadja a roma hagyományokat, hogy azokat a fiatalok tovább tudják örökíteni. Ennek alapján építették fel a tantervet is, amelyben kiemelkedő szerepet kapott a lovári és beás nyelv, valamint a cigány népismeret.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő