11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaPécs művésznegyede lesz a volt kesztyűgyár

Pécs művésznegyede lesz a volt kesztyűgyár

Négy szinten alkot harmincöt művész tizenegy különböző műhelyben az egykori Pécsi Kesztyűgyár egyik épületében, a Létrában. Egyre több iparművész és kreatív pécsi kisvállalkozó költözik be a házba, nem véletlenül: a belvárostól csak néhány perc sétára levő Vince utcai ipari ingatlan igazi Kánaán a fiatal alkotók számára mind közösségi, mind infrastrukturális szempontból. Május 19-én bejárhatta a nagyérdemű az alkotóház minden zegét-zugát.

A Vince utcai hangulatos belső udvar tavasszal pezseg a fiatal alkotók eszmecseréjétől. Zene szűrődik ki a közeli stúdió hangpróbájáról, sarokcsiszoló és fúró robaja adja a ritmust. Nem csodálkozunk azon, hogy egyre több pécsi találja meg itt a helyét. Tóth Márton, a Létra házigazdája örömmel fogadja az „újoncokat”.

A négyszintes közösségi alkotóház társadalmi, művészeti, mentális és fizikai fejlődést segítő programoknak és állandó műhelyeknek ad otthont. Május 19-én, pénteken bárki bejárhatta az épület minden szegletét, találkozhatott a műhelyvezetőkkel, átérezhette a ház szellemét és működését. A nyílt napot egyébként három új műhely beköltözése inspirálta, egyikről itt írtunk!

Az első szinten az Analóg Fotó és Szita levilágító műhelyt valamint a Benga Beer-t; a második szinten az Inverz Studiót (Lightfilm Studió, Szepesvári Petra-Foto, Gelner Testvérek); a harmadik szinten a Papír Panírt, az Ökográf Egyesületet, a Licorice-t, a Sosemart Egyesületet, a Moebius club rádiót, a Festő és Képzőművész műhelyt, a Lézervágó gép és műhelyt valamint a Szitaműhelyt; negyedik szinten pedig a Renesound műhelyt és a Keramikus műhelyt csodálhatta meg a nagyközönség.

– Elégedettséggel és büszkeséggel tölt el, hogy a ház három éves működése után elértük azt, amiért oly sokat dolgoztunk. A Létra a bár megszűnése után picit eltűnt a város térképéről, hiszen mindenki kocsmaként gondolt az egységre. Mára azonban nagyon fontos szerepet tölt be Pécs művészeti és civil életében és történelmében – meséli Tóth Márton.

Mint a házigazda elmondta, kocsmából, szociális térből, nyitott programokat szolgáló házból szép lassan, évek alatt formálódott a ház közösségi alkotóházzá, ahol jelenleg harminchat alkotó és művész mintegy tizenegy műhelyt alakított ki. A nyílt nap, folytatja Tóth Márton, lehetővé tette az érdeklődők számára, hogy betekinthessenek műhelyekbe.

– Miközben sétálgattam az emberek között, láttam a döbbenetet és a kíváncsiságot az arcunkon – mondja.

A ház műhelylakói bemutathatták tereiket, munkáikat, egy szita workshop keretein belül pedig egy Létrás pólóval is távozhattak az elég gyors vendégek – a műhelyben ugyanis telt ház volt a foglalkozás alatt. A nagy érdeklődésre való tekintettel a csapat félévente megtartja majd nyílt napját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő