Pécsbányai emlék a különleges árverésen

Irodalmi és történelmi könyvek mellett különleges kéziratok, ritkaságnak számító metszetek és térképek szerepelnek a Szőnyi Antikváriuma szombati árverésén, amelyen összesen 594 tételt kínálnak eladásra.

Szőnyi Endre, az antikvárium vezetője a kínálatból az MTI-nek kiemelte József Attila Válogatott költeményeinek 1934-es első kiadását. A szerény, fűzött könyv címlapján az “Ignotus Pálnak régi barátsággal és szeretettel Bp. 1935. József Attila” kézírásos bejegyzés olvasható. Ez – mivel a költő csak ritkán dedikált – növeli a könyv értékét, amelyet 120 ezer forintos kikiáltási ára is mutat.

A Nyírvidék szerkesztősége két kötetben adta ki a hírhedt tiszaeszlári per dokumentumait, az 1883. június 9. és augusztus 3. közötti végtárgyalás gyorsírói jegyzeteit, valamint a vád- és védbeszédek teljes szövegét. A dokumentumokra 500 ezer forinttól lehet licitálni, Szőnyi Endre ettől a tételtől sokat vár. Mint emlékeztetett, 1970-ben az Állami Könyvterjesztő Vállalat árverezte már ezeket a dokumentumokat. Akkor 500 forintról “elképesztő magasságba”, 3500 forintra futott fel a kiadvány ára.

Figyelemre méltó tétel Lyka Károly A művészetek története című tanulmányának eredeti, 614 oldalas, komplett kézirata 120 ezer forintért. A mű 1931-ben jelent meg először nyomtatásban.

Másfél évszázadnyi történelem köszön vissza a 150 ezer forintra tartott Emlékkönyv a pécsbányatelepi Általános Iskola történetéből című albumból. Az 1856-ban, az első Duna-gőzhajózási Társaság által alapított intézmény emlékalbumát Pauler Tivadar akkori miniszter nyitotta meg 1872. július 22-én névbejegyzésével. 135 évvel később, 2007-ben a nagy múltú iskolát a gyermeklétszám radikális csökkenése miatt bezárták. A 124 levél terjedelmű album első 30 névbeírása 1945 előtti. Köztük van I. Ferenc József, József főherceg, Tisza Kálmán, Trefort Ágoston, Lechner Ödön, Lechner Gyula, Toldy Ferenc, Zichy Gyula püspök, Perczel Miklós főispán, Orczy Béla országbíró, Dulánszky Nándor püspök, Zsolnay Júlia és Terézia, P. Kiss Szaléz, a később vértanúhalált szenvedett ferences szerzetes, valamint a bajai tanítóképző tanárai és növendékei 1902-ből.

Igazi ritkaság Buda fametszetű látképe Hartmann Schedel 1493-as krónikájának latin nyelvű első kiadásából, ez Buda első ismert ábrázolása. A jó állapotban megőrzött látkép 280 ezer forintos kikiáltási árról indul. Az egyik legszebb Pestet és Budát ábrázoló látkép Sandmann színezett litográfiája 1853-ból. Jól kivehető rajta a budai Vár, a Duna, a Lánchíd, a Margitsziget. Mivel néhány kisebb sérülés érte a képmezőt, 250 ezer forintra árazták.

Szőnyi Endre szerint Schedius Lajos és Blaschnek Sámuel gyönyörű, színezetlen, litografált térképe mérföldkő a magyar kartográfia történetében. A méretes, 1,6-szor 2,2 méteres térkép “Magyarország, Horvát, Tót, Dalmát és Erdélyországok, s tengermellék, katonai határőrvidék földképeII-dik kiadás melly magában foglalja még Galicziát, krakkói vidéket s az austriai birodalom határos részeit”. Az 1847-es kiadású lapért 200 ezer forintról lehet ajánlatot tenni.

A magyar királyság korabeli színezésű, rézmetszetes térképe Johann Baptist Homann Nagy atlaszának 1720-as nürnbergi kiadásából való. A monumentális, négy lapból összedolgozott térkép, jobb sarkában egy belgrádi ostromképpel 250 ezer forintról kezd.

Hirdetés