7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapArtPécsi alkotók, akik átlépték a képzőművészetek határait

Pécsi alkotók, akik átlépték a képzőművészetek határait

A Zsolnay-negyedbe költözött a hetvenes évek pécsi festészete. A „Párhuzamos avantgárd – Pécsi Műhely 1968-1980” kiállítás Lantos Ferenc festőművész és tanítványainak köréből származó műveket, archív anyagokat, mozgóképeket, dokumentumokat mutat be.

Nem csupán hazai, külföldi múzeumok is hozzájárultak a kiállítás létrehozásához és számos magángyűjteményből is kerültek be darabok. Lantos és öt művészetpedagógus tanítványa – Ficzek Ferenc, Hopp-Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor és Szíjártó Kálmán – valami egészen újszerűt alkottak a magyar képzőművészetben.

Őri László alpolgármester a kiállítás megnyitóján elmondta, a Pécsi Műhely tagjai a korabeli pécsi művészeti élet legmeghatározóbb szereplői közé tartoztak, egy kiemelkedően fontos időszak ez, amit a tárlat bemutat.

Úgy fogalmazott, a kor művészeinek óriási szerepük volt abban, hogy a városban létrejöhetett egy jelentős alkotóközönség, ami a kulturális élet különleges színfoltját jelentette.

– A műhely tagjai mindig fontosnak tartották a pécsiséget, a pécsi kötődést. Merítettek Lantos szellemi örökségéből, méltó módon vitték tovább a városhoz ezer szállal kötődő Bauhaus hagyományokat. Ezzel példát mutattak Pécsről a főváros-központú képzőművészet számára – mondta.

Őri László szerint a Pécsi Műhely mindig is fontosnak tartotta a pécsi kötődést

A Pécsi Műhely egy rendkívül innovatív, a hagyományok megújítására, új vizuális kultúra létrehozására törekvő csoportosulás volt. Figyelemmel követték a legfrissebb művészeti irányzatokat, legyen szó fotóművészetről, grafikáról, festészetről. Geometrikus műveket alkottak, tájkísérleteket végeztek a természetben. Lantos Ferenc tanítványai a hetvenes évek elejétől külön utakon folytatták tevékenységüket, de mindvégig összekötötte őket a közös gondolkodásmód, a közös munka, a közös szellemiség.

A kiállítást tavasszal és nyáron a fővárosi Ludwig Múzeumban lehetett megnézni, szeptember 29-től október 31-ig a Zsolnay-negyedben látható, majd decemberben a Szombathelyi Képtárba költözik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő