Pécsi kesztyű: kezet fogtak vele a németek

Nem várt sikert aratott a pécsi kesztyű a lipcsei Designer Open kiállításon, ahol Magyarországot képviselte. A 181 éves tradícióval rendelkező ötujjasokat imádták a német divattervezők és vásárlók.

A pécsi kesztyű az USA-tól Skandinávián át Kínáig, a hétköznapi emberektől egészen a  világsztárok kezéig mindenhol megfordul. A legutóbbi lipcsei expo a magyar stand egyik ékessége volt. A rangos Designer Open kiállításra Európa számos országából érkeztek ruhadarabok, ékszerek, porcelánok, lámpák, de volt ott elektromos bicikli is. Magyarországot egy budapesti kesztyűgyár mellett pécsiek képviselték.

– A több évszázados hagyományokkal rendelkező kesztyűt nem várt lelkesedés fogadta – mondja Bischof Anita, az egyik pécsi kesztyűs vállalat külkereskedelmi asszisztense. Szerinte annak ellenére, hogy a  németek inkább a hagyományos, letisztult formákat kedvelik, városunk kesztyűjét is megszerették.

– Azt tapasztaltuk Lipcsében, hogy a németek nyitottak a különlegesebb megoldásokra. Számunkra meglepő volt, hogy szeretik a színes kesztyűket, valamint a háromujjas különlegesebb modellünket is, ami szintén nagyon népszerű volt – mondta Bischof.

[frame]Képzést adnak,  munkát kapnak

Jelenleg nyolc kesztyűgyár működik Pécsett. Ahhoz azonban, hogy ezek fennmaradjanak, a pécsi kesztyűsöket összefogó klaszter és a munkaügyi központ közösen továbbképzéseket indított. A kurzusok végén kesztyűipari végzettséget kapnak a jelentkezők, akik egyúttal munkalehetőséghez is jutnak. A képzés fél évig tart, és ingyenes. Ez idáig már tizenheten végeztek, de decemberben újabb csoport vizsgázik.

[/frame]

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés