9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapFesztPécsiek nélkül is ütős lesz az idei POSZT

Pécsiek nélkül is ütős lesz az idei POSZT

A Pécsi Országos Színházi Találkozó a honi színjátszás legfontosabb eseménye. Mozgó helyszíneken rendezték meg egészen 2001-ig, ekkor került Pécsre, azóta állandó a helyszín. Igazi fesztiválhangulatot áraszt ilyenkor a belváros. A pécsiek ilyenkor lépten-nyomon hírességekbe botlanak a sétálóutcákon, akik maguk is élvezik a város atmoszféráját. Idén sem lesz ez másképp. 

A pécsiek majdnem minden évben találkozhatnak a jól ismert arcokkal, a Nemzeti Színház művészeivel. Idén nélkülözni kell a helyi színészeket, az ítészek nem válogatták be a pécsiek darabjait a legjobbak közé.

Magyar Attila, a POSZT ügyvezetője elmondta, már most látszik, hogy több jegyet vásároltak, mint tavaly ilyenkor. Az előrejelzések szerint a fesztiválprogramok is nagyon népszerűek lesznek. A szabály által szigorúan előírt hét nagyszínpados és hét kamaraelőadás nagyon korlátozza a nézők számát, akik szinte kivétel nélkül pécsiek.

Most más rendszerben értékesítik a jegyeket, mint az előző évek során, több helyen lehet vásárolni, több a fesztiválprogram is.

magyar attila1
Magyar Attila szerint könnyedén felülmúlják majd a tavalyi nézőszámot

– Érdekes volt tavaly tapasztalni, hogy a pécsiek előadásaira sokkal lassabban fogytak a jegyek, mint más társulatok produkcióira. Ennek oka az lehetett, hogy a színházba járó helyiek már látták a Pécsi Nemzeti Színház versenydarabjait, sokkal kíváncsibbak voltak az általuk még nem ismert színművekre – mondta.

Az ügyvezető szerint attól biztosan nem kell félni, hogy a pécsi társulat hiánya valamelyest megérződne a nézők létszámán, meg fognak telni a színházak.

Tavaly először már a Zsolnay Kulturális Negyedben is rendeztek programokat. Ennek hátránya volt, hogy elszakadt a belvárostól, nagy volt a távolság a helyszínek között.

poszt-gála8
Minden évben megtelik a nézőtér

Idén a Pécsi Nemzeti Színház mellett a Kodály Központban lesznek előadások és koncertek, de egy alkalommal az Expo Center is otthont ad egy színdarabnak.

A kilenc tagból álló szakmai zsűri és a színészi zsűri minden évben más szakemberekből áll össze. Díjazásaik mellett a három fős közönségzsűri is kiválasztja a legjobb produkciót.

A díszvendégek között szerepelt már többek között Bodrogi Gyula, Cserhalmi György. Tavaly Piros Ildikóé volt ez a megtisztelő cím.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő