Pénteken indul az ország egyik legnagyobb gyermekfesztiválja

Az önfeledt játék és a közös élmények varázsbirodalmává változik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed a Szamárfül Családi Fesztiválon augusztus 18-20. között. A hatodik alkalommal megrendezett eseményen több mint 100 program várja a gyerekeket és felnőtteket, köztük Palya Bea és a Kolompos együttes koncertje. A fesztiválon megnyílik az országban a legnagyobb játékparkot felvonultató informatikai és játéktörténeti kiállítás is, a JáTECHtér.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) által szervezett Szamárfül Fesztivál az ország egyik legnagyobb gyermekfesztiváljává nőtte ki magát. Célja, hogy az iskolakezdés előtt felszabadultan búcsúztassák a nyarat a családok, miközben szórakoznak, játszanak, élményeket gyűjtenek. A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a játékos ismeretterjesztésre és a kreativitás fejlesztésére.

Az idei fesztiválon fellép többek között Palya Bea, a Kolompos együttes, a Simply English, Bíró Eszter, valamint Bognár Szilvi és Zenekara. Esténként a Diafilmsarokban a hagyományokhoz hűen Bogárdi Aliz mond esti mesét.

Napközben a gyerekek készíthetnek pecsétet, famedálokat, öko-gőzhajót, egyedi táskát, sőt, még 3D-hologramot is! Lesz buborékbűvölés, a bátrak a sportvívást imitáló játékfegyverekkel vívhatnak egymással a PTE-PEAC Vívószakosztály közreműködésével. Izgalmasnak ígérkezik a Ládavasút, ahol a gyerekek egy faládában ülve suhanhatnak le a 16 méter hosszú lejtős pályán.

A fesztiválon számos színházi és bábszínházi darab látható, több előadást tart a Bóbita Bábszínház, de itt lesz például a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a budapesti Gólem Színház és a debreceni Ort-Iki Bábszínház is. A Tintaló Társulás Circus Mechanicus című rendhagyó cirkuszában fabódé várja a nagyérdeműt, aki a kulisszák mögé is bekukkanthat. Az érdeklődők néhány karmozdulattal életre kelthetik a szereplőket, feltárul előttük a cirkusz világának előadáson túli, titkos élete. Ugyancsak kalandos a Karzat Színház Mester Tér programja. A mestertér nyolc házában egy‐egy mesterember lakik, akiknek mesterségét cégtábla jelzi. A játékosok feladata párosítani a házakon látható cégtáblákat a tér közepén álló cégérfa cégéreivel.

Idén a Retextil Alapítvány különleges, vetélkedővel egybekötött workshoppal készül. A résztvevők a fonalkészítés során egy játékos agytorna segítségével kóstolhatnak bele a Retextil-technológiába, és ismereteket szerezhetnek a slow design, az újrahasznosítás és a kreativitás értékeiről.

A Kispék Műhely keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kenyérkészítés rejtelmeibe. Az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal játékosan tanulhatnak a környezetvédelemről, az ÉlményMűhely foglalkozásán pedig a művészet, a tudomány és a technológia összefüggéseit fedezhetik fel a gyerekek.

A Szamárfül Fesztiválon nyílik meg az országban a legnagyobb játékparkot felvonultató informatikai, játéktörténeti kiállítás, ahol több mint 200 játékot próbálhatnak ki a látogatók. A JáTECHtér több mint 30 év informatikai és elektroakusztikai eszközeiből álló, egyedülálló látványosság, amely a játékokhoz kapcsolódóan a konzolok, a hangeszközök és a vizuális fejlődés területére is bepillantást ad. A JáTECHtér a Zsolnay-negyed Látogatóközpontjában várja a látogatókat augusztus 18-20. között, majd az ezt követő öt hétvégén.

Jó hír, hogy idén egy új rokonnal bővült a fesztivál kabalaállataként ismert, eddig négytagú szamárcsalád. Ő a “Bohém Nagybácsi”, aki örömmel várja a gyerekeket, hogy a hátára pattanva fotózkodjanak, akár egyszerre hárman is. A teljes szamárcsalád a Ginkgo téren várja a gyerekeket a fesztivál ideje alatt.

A Szamárfül Fesztivál után sem fognak unatkozni a gyerekek, ugyanis újabb fejlesztéseket valósít meg a ZsÖK a Zsolnay-negyed játszóterein, amit a fesztiválon élvezhetnek először a fiatalok.

– Szemmel látható, hogy az óriáscsúszda tavalyi felavatása óta jóval több család tölti a negyedben szabadidejét, ezért egyértelmű volt, hogy további bővítésekkel szeretnénk kedvezni nekik – mondta el Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője. A Bóbita Bábszínház közelében, az óriáscsúszda mellett kap helyet két új hinta, amelyekből az egyik biztonságos üléssel a kisebbeknek való, a másik pedig egy klasszikus gyermekhinta. A játszóterek árnyékolását is fejlesztik; napvitorlákat helyeznek ki a Bóbita Bábszínház előtti és az m21 Galéria feletti játszóterekre, valamint négy párakaput is felállítottak a Zsolnay-negyed területén.

Hirdetés