7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaPezseg az élet a Játéktár körül

Pezseg az élet a Játéktár körül

Hóvirágzás című tavaszköszöntő zenés-verses gyermekműsorával várja a közönséget Tamás Éva Játéktára március 28-án délután fél négykor a Pécsi Harmadik Színházban. A 2007-ben alakult együttes körül felpezsdült az élet: idén új lemezzel jelentkeznek, a napokban készül el a videoklipjük, gyermekrajzpályázatukra csak úgy özönlöttek a pályaművek, cd-jük elé verses-kottás kifestő füzetet is kiadnak. Mindeközben óvodákban, iskolákban, fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken lépnek föl tucatnyi műsoruk valamelyikével.

Végy a magyar irodalom kincsestárából, mai poétáktól szép verseket, adj hozzájuk kedves, vidám muzsikát, ne bánd, hogyha a dal táncra perdít, s bátran mosolyogj is, ha jólesik! – ez lehet Tamás Éva Játéktárának siker-receptje. Az együttes idén lesz ötéves. Eddig több mint tíz önálló műsort állítottak össze az általuk megzenésített versekből. A különböző korosztályok igényes szórakoztatásán kívül legfőbb céljuk, hogy a gyermekekkel megszerettessék a zenét, a költészetet.

– Első önálló műsorom Játssz ma velem! címmel, Nagy Bandó András verseiből született. Aztán rövid idő alatt olyan repertoárunk alakult ki, hogy minden évszakhoz és a gyermekek számára fontos ünnephez, amilyen az Anyák napja, a Mikulás vagy a karácsony, köthető immár egy teljes, élő zenés műsorunk – meséli Tamás Éva, a Játéktár művészeti vezetője. – Dalaink alapját zömében kortárs, ismert és felfedezésre váró szerzők művei jelentik, különböző zenei műfajokból érkezett muzsikusaink: Bükösdi Gábor, valamint Bogárdi Alíz, Hídvégi Nóra, Pozsgai Tamás és Etlinger Misi az ő verseiket álmodják dalokká.

– Mozgalmasak ezek a koncertek, a közös daltanulásnak és táncolásnak köszönhetően.
– Élvezik is a gyerekek, még a bátortalanabbak is bekapcsolódnak a játékba, ami így válik közös élményünkké. Persze, néhány dal erejéig el is csendesednek, megpihennek. Zenésztársaimmal mindig arra törekszünk, hogy miközben tanítunk, önfeledt szórakozást is nyújtsunk. Ezért is találják meg helyüket a műsoraink óvodák, iskolák falai között éppúgy, mint családi programokon, fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken.

– Idén még nagyobb sebességre kapcsolt az együttes.
– Elkészült legújabb, Úszni tanulok című műsorunk, amely összeállítás teljes egészében a Balatonról, a vízparti nyárról szól. Meglepetéssel készülünk a gyermeknapi fellépésünkre is, mely idén először a Pécsi Állatkertben lesz.

– Nemrég zárult le egy rajzpályázatuk, mely Mentovics Éva megzenésített verseit tartalmazó lemezükhöz is kapcsolódik.
– A Hónapról hónapra című lemezünk stúdiófelvételei már lezajlottak. E tizenkilenc dal végigperget előttünk egy kerek esztendőt, a farsangtól a tavasz megérkeztén át a nyári lubickolásig, s persze éneklünk benne az őszi falevelekről és a zúzmarás télről is. Nagyon bízom benne, hogy amennyiben sikerül támogatókat találnunk, őszre meg is jelenhet a cd. Ennek címadó dalához kértünk rajzokat a gyerekektől, s legnagyobb örömömre több mint hatszáz, szebbnél szebb pályamű érkezett az ország minden tájáról, sőt, még külföldről is Hihetetlen a gyermeki találékonyság! Akadt köztük ceruzarajz, üvegfestés, textilmunka, akvarell és montázs is. A díjazott alkotások első videoklipünkben is szerepelnek. Egy kiállítás keretében szeretnénk bemutatni az összes rajzot, amikorra egy kifestőt is megjelentetünk. Ebben benne lesznek kedvenc dalaink kottái, tucatnyi Mentovics Éva-vers, és Gyarmathy Ildikó rajzfilmrajzoló csodás illusztrációi. Úgyhogy mire 2012 végén Játéktárunk ötéves lesz, szeretnénk mindezzel előrukkolni. Hol van az megírva, hogy az ünnepelt nem ajándékozhat?!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő