Pécsiek! Ősszel is érdemes lesz moziba menni!

Az ősz nem csak a suliról és a borongósabb időről szól, hiszen nincs is jobb, mint egy szomorúbb, esős, hűvös estén elzarándokolni egy pécsi moziba a haverokkal, családdal vagy épp egy kellemes randira. Az ősszel vászonra kerülő nagyobb filmdurranások tökéletesen el fogják felejtetni velünk a szép emlékű idei nyarat. Jönnek rémisztő horrorok, látványos szuperhősfilmek, katasztrófafilmek, izgalmas thrillerek, gyerekeknek szóló animációk, romantikus vígjátékok, csak győzzük kiperkálni a mozijegyek árát! Itt az őszi pécsi moziajánló!

Uránia és Cinema City

Szeptember

Szeptember első hete egy igazán sokkoló rémtörténettel veszi kezdetét a pécsi premiermozikban, érkezik ugyanis a világhírű horrorszerző, Stephen King egyik nagy klasszikusának, az Aznak a legújabb filmváltozata.

Az eltűnt, meggyilkolt gyerekek köré fonódó kisvárosi horror főszereplői azok a gyerekek, akiket egyszer, évekkel ezelőtt már terrorizált minden idők legijesztőbb bohóca, akivel most újra szembe kell nézniük. King egyébként azt nyilatkozta, hogy nem gondolta volna, hogy ilyen ijesztő lesz a könyvéből készült film, és ennél jobb előjel nem is kell.

Egy kicsit komolyabb film lesz a Csábítás, Sofia Coppola (Elveszett jelentés) új filmje, melyben az amerikai polgárháború idején egy fogságba esett sebesült északi katonát a konföderációsok egy bentlakásos leányiskolában tartanak bezárva, ahol a fogoly megpróbálja belopni magát az ott élő magányos nők szívébe. A nők azonban előbb egymás, majd a katona ellen fordulnak.

Az év egyik legjobb filmjeként harangozták be a Wind Rivert, ami egy sötét, lamentálós, filozofikus thriller, melyben egy nyomkövető és egy FBI ügynök próbálja meg felkutatni a címbeli indiánrezervátumban talált halott fiatal lány gyilkosát. Olyan elszigetelt hely ez, ahol a legtöbb gyilkossági ügyet sosem oldják meg, a legtöbb bűnözőt sosem fogják el.

Az Óriásláb fiának főszereplője, a kiskamasz Adam átlagos srácnak tűnik, bár elég fura dolgok történnek vele: a haja hihetetlenül gyorsan nő, a lába pedig olyan hatalmas lesz, hogy a tornacsukájában sem fér el. A kalandvágyó fiú egy nap különös nyomot követve eljut az erdőbe, ahol a legendás csupaszőr, csupaszív Óriáslábbal is találkozik – akiről történetesen az is kiderül, hogy az édesapja. A családi boldogságot azonban hamar megzavarja az Óriásláb nyomában járó gonosz tudósok felbukkanása.

Szeptember 14-től jön a pécsi mozikba az Amerikai bérgyilkos, melyben egy valaha sikeres atléta egy családi tragédia (megölik a menyasszonyát) után bosszúszomjas gyilkológéppé válik, akit a CIA is kiszemel magának. Az ügynökség igazi profi pusztítót farag a sportolóból, akit a Közel-Keletre küldenek dolgozni. Nem valami eredeti a sztori, de még az is lehet, hogy egy izgalmas akció-thrillert kapunk.

Az Urániában szeptember 14-én Terminátor-maraton lesz! Az első, 1988-as Terminátor-filmet 18.15-kor vetítik, utána pedig a sorozat rajongói egyből beülhetnek az 1991-es második részre 20.15-kor, melyet James Cameron, a filmek rendezője idén 3D-ben élesztett újra. A halálosztó gép rajongóinak kihagyhatatlan esemény ez!

Evezzünk egy kicsit kevésbé gyilkolós vizekre, az Újra otthon című romantikus vígjáték az őszi randik tökéletes filmje lehet, melyben a frissen elvált Alice (Reese Witherspoon) új életet kezdene, ezért lányaival együtt visszaköltözik szülővárosába, Los Angelesbe. A 40. születésnapi buliján megismerkedik három feltörekvő fiatal filmessel, akik épp producert és nem mellesleg albérletet keresnek. Alice beleegyezik, hogy ideiglenesen beköltözzenek a vendégházba. A furcsa családi idillbe azonban váratlanul betoppan a volt férj (Martin Sheen), aki hirtelen nem is tudja, melyikükre legyen jobban féltékeny.

Szeptember 21-től vetítik a Lego Ninjago-filmjét, ami őrült mókásnak ígérkezik, már ha ismerjük az építőkocka-birodalom ezen szegletét. Az elképesztően látványos animációs filmben a gimis osztálytársak, akik titokban nindzsa harcosok, egyszerre védelmezik szigetüket és próbálják meg túlélni a középsulis élet viszontagságait.

Szeptember 28-tól vetítik a nagy pécsi mozik az új Kingsman-filmet, ami az előzetesek alapján legalább olyan szemkápráztató akciójelenetekkel lesz telepakolva, mint az első. Természetesen most is van egy világuralomra törő gonosz (Julianne Moore), akit a brit ügynökök amerikai társaikkal együtt próbálnak meg semlegesíteni. Vicces, brutális akcióorgiára kell számítani!

Október

Október 5-ét bizonyára sokan beírták már a határidőnaplójukba, ekkor érkezik ugyanis a magyar mozikba minden idők egyik legnagyobb hatású, legjobb sci-fijének, a Szárnyas fejvadásznak a folytatása.

Harminc évvel járunk az első film cselekménye után. Az emberekre megtévesztően hasonlító replikáns-gépekkel szemben most egy fiatal rendőr áll (Ryan Gosling), akinek besegít a Harrison Ford által alakított legendás Rick Deckard. Az év legjobban várt filmje, kár lenne kihagyni, még azoknak is, akik nem ismerik a Ridley Scott rendezte klasszikust.

Október 12-én mutatják be a Himmler agyát Heydrichnek hívják című második világháborús drámát, mely 1942-ben, a Harmadik Birodalom fénykorában játszódik, és egy megtörtént eseményt dolgoz fel, az úgynevezett Anthropoidot, melynek során két fiatal cseh katonát küldtek Prágába, hogy meggyilkolják a birodalom legkegyetlenebb náci vezérét, Reinhard Heydrich-et, az SS vezetőjét és a “végső megoldás” fő szervezőjét.

Október 19-én kerül a pécsi nagy vásznakra az Űrvihar. A közeljövőben játszódó katasztrófafilmben a nemzetek összefogtak a klímaváltozás démonja ellen, létrehoztak egy időjárás-szabályozó műholdakból álló rendszert, mellyel el tudják hárítani a természeti katasztrófákat. A műholdrendszer azonban meghibásodik, ami egyet jelenthet az emberiség kimúlásával. Szerencsére azonban jön a Gerald Butler által alakított magányos vagány űrhajós, aki szembenéz a problémával, nemcsak az űrben, de hazájában is. Az biztos, hogy a sztori sületlenség, de az is, hogy óriási pusztulás és rombolás szemtanúi lehetünk, ami kárpótol a blődségért.

Az év egyik legfelkavaróbb filmje lesz Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú) anyám! Című új alkotása, melyben egy idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) hatalmas viktoriánus házában történnek rejtélyes, gyomorba vágó dolgok, miután egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltözik hozzájuk. Többet nem is érdemes tudni, legyen meglepetés a sztori.

Október 26-án újra mozikban találkozhatunk a hírhedt Fűrész-sorozat legújabb darabjával. A történet szokás szerint nem lényeges, de az tuti, hogy újra előkerül a ki tudja már hány részen keresztül kegyetlenkedő John Kramer, aki amúgy meghalt az utolsó epizódban. Mindegy is, a sorozatot ismertté tevő embertelen kínzások és kreatívabbnál kreatívabb halálnemek viszik a hátukon ezt a filmet is – legalábbis valószínűleg. Csak erős idegzetűeknek!

November

November 2-án végre láthatjuk, hogy mi történt Thorral, mialatt eltűnt a Bosszúállók: Ultron kora című kasszarobbantó szuperhősfilm nagy csatája közben, hogy kiderítse ki manipulálta a társait. Jön a Thor: Ragnarök!

Az északi istenek és félistenek többnyire követhetetlen ármánykodásának eredményeképp Thor egy barbár bolygóra kerül, ahol gladiátorsorba száműzik. A villámistent megfosztják isteni képességeitől és pörölyétől, de legalább találkozik itt régi haverjával, Hulkkal, akivel együtt megy neki az ellenségnek. Nem árulunk el titkot: bámulatosan fog kinézni a film, elképesztő akciójelenetekkel lesz megtömve, vicces beszólásokban sem lesz hiány, és feltehetően rekordokat fog döntögetni a kasszáknál.

Úgy tűnik, hogy szuperhősfilmekből ősszel sem lehet eleget vetíteni, november 16-án jön ugyanis Az Igazság Ligája, melyben Batman, Wonder Woman, Aquaman, Flash és Cyborg fog össze, hogy megmentse a világot. Kasszarobbantó november lesz, az tuti, hiszen ez a film is tele lesz észveszejtő küzdelmekkel, sötét fordulatokkal, közismert hősökkel és a mellettük bemutatkozó új társaikkal.

November 23-án a pécsi mozilátogatók újra találkozhatnak Magyarország legismertebb és legvagányabb bűnözőjével, Ambrus Attilával, azaz A Viszkissel, aki egy lépéssel mindig a zsaruk előtt járt, és aki minden bank kirablása előtt legurított egy pohár viszkit. Az ő élettörténete valószínűleg sok magyart fog érdekelni, nem kizárt, hogy újabb magyar sikerfilmet láthatunk majd.

Apolló

A belvárosi művészmoziban legfeljebb egy hónapra lehet előre tudni, hogy milyen filmeket vetítenek majd. Ezért érdemes figyelni a honlapjukat, és hasznos lehet feliratkozni a hírlevelükre is. Sok nemzetközi és európai „művészfilm” érkezik az Apollóba, szeptember 7-től pedig itt is megnézhetünk majd olyan remek filmeket, mint például a fent említett Csábítás, vagy a Wind River, de Enyedi Ildikó bámulatos díjnyertes filmjét, a Testről és lélekről-t is láthatjuk 9-én és 10-én.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés