11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaPOSZT: Székely Csaba kapta a Vilmos-díjat

POSZT: Székely Csaba kapta a Vilmos-díjat

Székely Csaba erdélyi drámaíró kapta idén a kortárs drámákkal foglalkozó Nyílt Fórum elismerését, a Vilmos-díjat Bányavirág című darabjáért.

Az évente a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) kiosztott elismerést az nyerheti el, akinek a Nyílt Fórum Füzetekben megjelent friss új magyar drámája a legtöbb titkos szavazatot kapja. A színházi szakembereknek tartott konferencián, amelyen minden évben a legfrissebb kortárs drámákkal ismerkedhetnek meg a rendezők, dramaturgok, mintegy negyvenen szavaztak. A füzetekben a díjazott mű mellett Juhász Kristóf Pestis 41 és Szöllősi Mátyás Lassan, visszatartva című műve volt olvasható.

A nevében William Shakespeare-t is fölidéző díjat egy üveg vilmoskörte-pálinka testesíti meg – tájékoztatta a Nyílt Fórum az MTI-t. Székely Csaba drámájára már rendező is akadt, az MTI információi szerint Csizmadia Tibor szeretné színre vinni valamelyik budapesti színházban. „Elkelt” egy másik versenyző darabja is, Szöllősi Mátyás művét Pinczés István szemelte ki magának.

Székely Csaba 1981-ben született Marosvásárhelyen. Az író, műfordító, szerkesztő jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaírás mesterképzőjének végzős hallgatója, emellett a manna.ro portál szerkesztője. A színpadokon korábban a Danube River Party című művel szerepelt: a lipcsei Cammerspielében bemutatott, hét másik szerzővel közösen írt darabot Jan Decker vitte színre az idén. Do You Like Banana, Comrades? című műve a BBC 2009. évi nemzetközi versenyén a legjobb európai rádiódráma díjat nyerte el. A rádiójátékot a BBC4-en hallhatta a közönség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő