13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaPOSZT-verseny: új köntösben klasszikusok

POSZT-verseny: új köntösben klasszikusok

Nagyon jó évad volt az idei, meglepően erős előadásokkal jelentkeztek a vidéki színházak – summázták véleményüket a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának válogatói, amikor nyilvánosságra hozták az általuk legjobbnak ítélt előadások listáját. S valóban, a hivatásos vidéki kőszínházak markánsabban lesznek jelen az idei fesztiválon, mint az előző években bármikor.

– Tizennégy produkció száll versenybe a XII. POSZT rangos díjaiért, ezek jelentős részére már minden jegy elkelt, de néhány előadásra még tudunk belépőt biztosítani – kezdi beszélgetésünket Stenczer Béla fesztiváligazgató. – Jó szívvel ajánlom a közönség figyelmébe például a debreceniek Moliére-előadását Scapin, a szemfényvesztő címmel, az európai hírű Silviu Purcarete rendezésében és Trill Zsolttal a címszerepben, vagy a budapesti Katona József Színház versenydarabját, Bessenyei György: A filozófus című színművét Gothár Péter színrevitelében, ami ugyancsak izgalmas szellemi csemegének ígérkezik. A kecskeméti teátrum a Bagó Bertalan rendezte Bánk bánnal érkezik, méghozzá nagyon modern, újszerű, avantgárd feldolgozásban, úgyhogy irodalmunk eme klasszikus művét bátran ajánlhatom az ifjúság szíves figyelmébe is.

– Melyik produkciót várja legjobban?
– Őszintén? Mindegyiket, noha egy fesztiválszervezőnek mindenre van ideje, csak előadást nézni nincs. Ibsen drámáját, a Hedda Gablert a Kolozsvári Állami Magyar Színház hozza Andrei Serban rendezésében, erre is nagy örömmel beülnék, de örülök, ha az érdeklődők hadát be tudjuk engedni rá, lévén, mindössze százfős közönség előtt játsszuk, két alkalommal.

– Előfordult, hogy egy rendező csak hosszas keresgélés után talált megfelelő játszóhelyszínt az előadásának, aztán a nézők vándorolhattak belvárosi üzletbe vagy épp Pécs környéki helyszínre. Most is lesz ilyen?
– Nem, ezúttal csupán két előadásnak kellett a PNSZ-en kívül otthont találnunk, így kerül a Bóbita Bábszínházba a Katona József Színház Nordost és a marosvásárhelyi társulat Bányavirág című produkciója. Utóbbiról is nagyon jókat hallottam, akik látták, azt mondják, fantasztikusan izgalmas és érdekes.

– Időnként különleges igények is felmerültek, például több köbméternyi homok kellett a színpadra az előadáshoz.
– Efféléről most nem tudok, de az biztos, hogy minden produkciót adaptálni kell a pécsi színpadra, egyszerűen azért, mert mások a méretei, így például át kell alakítaniuk a díszletet: csökkenteni vagy növelni a méretét, kiegészítő elemeket gyártani hozzá. Minden érintett teátrum járt már itt, s egyeztetett a mi műszaki kollégáinkkal. Ez roppant fontos, hisz az előadások gördülékeny lebonyolításához komoly logisztikai szervezés is szükségeltetik. Ebben a tíz napban szinte nincs megállás: egyik társulat díszletet épít, próbál, játszik és lebont, s már pakolják is a következő díszletét, hogy beépítsék, próbáljanak, játsszanak és lebontsanak. Szerencsére a pécsi közüzemi cégek, s a rendőrség is igazi együttműködő partnerünk, s ahogy a korábbi években sem volt semmi fennakadás, úgy bízom benne, hogy idén sem lesz.

– Ezúttal is három zsűri dolgozik a POSZT-on.
– A szakmai zsűri héttagú, soraikban egy külföldi szaktekintéllyel, s a Teátrumi és a Magyar Színházi Társaság delegáltjaival, a színész és a közönség zsűri pedig három-három tagú lesz. Ezen ítész csapatok döntenek a fesztivál díjairól. A gálaestet Nagy Viktor rendezi, s várhatóan fellép benne Cserhalmi György, Dés László, Tolcsvay László, és talán Szakcsi Lakatos Béla is. Vizsgaelőadásaik egy-egy részletét hozzák a budapesti színművészetisek, s persze a PNSZ művészei sem hiányoznak majd. A tavalyi gála, amely a szakma és a közönség tetszését is elnyerte, kedves és üde volt, a mostani, remélem, elegáns és szép lesz.

– A hivatalos megnyitót június 6-án 17 órakor tartják.
– Ez több meglepetéssel is szolgál majd. A Széchenyi térről fúvószenekar, a Király utca felől a Bóbita bábművészei óriásbábokkal érkeznek a Színház térre, ahol Váradi Marianna, Gulyás Dénes és Wunderlich József a Traviata Pezsgő-áriájával indítja a műsort, a Pécsi Balett tagjai pedig a teátrum előtti két szökőkútnál tartanak vízibalett-bemutatót. Az ünnepi köszöntőket követően az idei POSZT díszvendége, Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész nyitja meg a fesztivált. S miután tizennégy ifjú hölgy a levegőbe enged egy-egy léggömböt, a teátrum kitárja kapuit a közönség előtt, átadván a főszerepet értelemnek, érzelemnek.

Már elérhető a műsorfüzet

Olvasóink a kísérőrendezvényekről lapunk X-Y. oldalán tájékozódhatnak, a fesztivál műsorfüzete pedig már hozzáférhető a Pécsi Nemzeti Színház jegyirodáján és a Zsolnay Kulturális Negyedben is. Mindemellett érdemes a www.poszt.hu honlapot is fürkészni, s fölíratkozni a POSZT hírlevélre, amely a fesztivál idején napi friss és tematikus tájékoztatókkal szolgál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő