6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAjánljukProstituáltakról lesz tárlat Pécsen

Prostituáltakról lesz tárlat Pécsen

Kiállításokban gazdag éve van a Janus Pannonius Múzeumnak: több tárlatnak, vándorkiállításnak is otthont adhat, a legnagyobb dobás pedig kétségtelenül az egyedülálló egyiptomi leleteket felvonultató Kincsek a Nílus partjáról kiállítás. De mire számíthatunk még idén?

Azt már megszokhatták a pécsiek, hogy a Janus Pannonius Múzeum (JPM) szinte minden egységében, egész évben különleges kiállítások fogadják a betérőket. Azt is, hogy minden évben akad egy olyan exkluzív, egyedülálló tárlat, ami egyszerűen kihagyhatatlan. Az idei évben ez a Kincsek a Nílus partjáról, ahol még egy bebalzsamozott múmiát is megcsodálhatunk.

Ezt emelte ki Csornay Boldizsár is, a JPM igazgatója. Elmondta, ilyen formában és koncepcióval, ebben a felállásban soha nem láthatták még a nézők a kiállítást, és máshol nem is fogják, csak Pécsen. Egy egészen speciális összeállítás ez a Csontváry Múzeumban és a Múzeum Galériában, ami április elején nyílott és egészen október 31-ig látogatható. Éppen ezért buzdít mindenkit, aki még nem látta, hogy minél előbb váltson jegyet rá.

Egyedi és egyszeri kiállítás a Kincsek a Nílus partjáról – és már csak novemberig látogatható!

Mikre lehet még számítani ebben az évben?

Csornay elmondta, augusztus 10-én nyílik egy újabb páratlan időszaki kiállítás a Cella Trichora ókeresztény sírkamra ásatási anyagaiból, ide is sok érdeklődőt várnak, a műértőket, szakmabelieket, pécsieket és turistákat egyaránt. Igazi csemege lesz ez nekik.

A reformáció 500 éves évfordulójáról is méltón megemlékezik a múzeum egy gazdag tárlattal, amit a Néprajzi Múzeumban lehet megtekinteni ősszel.

A Múzeumok Éjszakája minden évben tömegeket vonz

Az igazgató szerint a hátralévő programok közül a legérdekesebbnek a Vasváry-ház ad majd otthont. A Háború pillangói elnevezésű vándorkiállítás egy különleges témát dolgoz fel, amire mindenki felkapja a fejét. Az első világháború borzalmai közepette a véres csatákban megfáradt, frontokon harcoló honvédeknek is szükségük volt a nők nyújtotta szolgáltatásokra. Ezek a nők voltak a háború pillangói, akik a tábori bordélyokban „dolgoztak”. A kiállítás tehát egy egészen furcsa komplex kettőst dolgoz fel: a sötét és szomorú háborút társítja a prostituáltak, az erotika világával, ha úgy tetszik, a szenvedést a szenvedéllyel.

Sok más, kuriózumnak számító kiállítással is készül még a JPM a pécsiek és a turisták számára ebben az évben. Így hát érdemes nyomon követni, mik várnak ránk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő