Rejtélyes műkincs a püspökségen – lapszemle

Titokzatos történet szövi körül azt a felbecsülhetetlen értékű festményt, amit a pécsi püspökség egyik magára hagyott termében találtak a közelmúltban – írja a Blikk.

A rejtélyes alkotás a bulvárlap szerint évekig észrevétlenül függött egy sötét helyiségben. Mégsem kereste senki hosszú évekig a Caravaggio-nak tulajdonított képet, egyetlen embert kivéve. Egy művészetekért rajongó turista toppant be az egyházi intézménybe és az olasz piktor alkotása után kutatott, amiben egy csaknem három évtizedes útikönyv volt segítségére.

A könyvben apró betűs rész emlékeztetett arra, hogy a festő egyik vásznát a pécsi papok őrzik. A képről azonban az érdeklődőn kívül csak egy valaki tudott: az útikönyv szerzője, aki akkorra már elhunyt.

Újabb hosszú évek teltek el, miközben a páratlannak gondolt alkotás letakarva állt egy teremben. A Blikk információi szerint a leleplezés nagy pillanata pár hónapja érkezett el. Úgy tudjuk, a püspökség épületeiben műszaki bejárást tartottak a felújítások miatt. A szakemberek azt a termet is meglátogatták, ahol a feltehetően Caravaggio-kép volt.

Egyikük meglátta a falnak támasztott keretet és lerántotta a leplet. Meglepetésére az itáliai festő szignóját betűzte ki a képen.

A teljes cikk ide kattintva olvasható!

Forrás: Blikk

Hirdetés