5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaRejtett kulturális értékeket kutattak Pécsett

Rejtett kulturális értékeket kutattak Pécsett

Egy nemzetközi konferencia keretén belül Pécsett kutatták nemzetközi szakemberek annak a lehetőségeit, hogy miként lehet feltárni és bemutatni a Duna menti országok rejtett kulturális örökségeit és értékeit.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. „Duna Kulturális Konferencia” címmel nemzetközi fórumot tart október 11-13. között a pécsi Kodály Központban. A konferencia célja, hogy a Duna menti országok – Magyarország, Szerbia, Ausztria, Románia, Németország – összehangolják kulturális politikájukat, hogy rejtett kulturális örökségi helyszíneket kutassanak fel és mutassanak be, hogy új kulturális útvonalak létrehozásán dolgozzanak közösen, valamint a fellelhető történelmi értékek bemutatásának különféle módjait keressék.

Hoppál Péter videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket

A konferencián résztvevő országok képviselői, kutatói, szakemberei azt a célt tűzték maguk elé, hogy a fent említett rejtett örökségeket és történelmi emlékeket innovatív megközelítések és módszerek segítségével tegyék újra láthatóvá, illetve nemzetközi szinten is vonzóvá.

A Duna menti országokból sokan érkeztek Pécsre

A konferenciát október 12-én nyitották meg, a résztvevő előadókat és érdeklődőket elsőként Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte egy videóüzenet formájában. Kiemelte, hogy az a nagyszabású, 2 és fél éves, összesen több mint másfél millió euró összköltségvetésű nemzetközi uniós projekt, melynek keretében a pécsi konferencia is megvalósulhatott, rendkívül fontos célt szolgál, hiszen az abban résztvevő Duna menti országok erősíthetik a köztük fennálló kulturális kapcsolatot, valamint a közép-európai turizmus új lehetőségeit is megnyithatják, és így az országok erősíthetik gazdasági helyzetüket is.

Sztojkovics Éva olvasta fel Páva Zsolt üdvözlőlevelét

Az államtitkár videóüzenete után Páva Zsolt, Pécs polgármesterének köszöntő levelét olvasta fel Sztojkovics Éva, a pécsi önkormányzat népjóléti és sportbizottságának elnöke. A polgármester levelében kiemelte, hogy a város tökéletes helyszín az itt megrendezett nemzetközi kulturális konferencia számára, hiszen Pécs terjedelmes, több mint ezer éves és sokszor viszontagságokkal teli múltja során mindig a kultúra városa volt és az is maradt jelenünkben is. Mindezt mi sem példáz jobban, mint hogy Pécsett alapult Magyarország első egyeteme, itt találhatóak a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák, a Zsolnay Kulturális Központ, a Püspöki Palota, és többek között a konferenciának is helyet adó Kodály Központ is. A 2010-ben az Európa Kulturális Főváros címet elnyert város világhírű élhetőségének oka pedig az is lehet – írta a városvezető –, hogy a tudomány, a történelem, a kultúra és nem utolsósorban a természeti közeg egymást erősítik Pécsett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő