Rengeteg pénz jut a pécsi kultúrára 2018-ban

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken jelentette be, hogy az öt nemzeti minősítésű vidéki teátrum közül a Pécsi Nemzeti Színház kapja idén a legnagyobb összegű – 527 millió forintos – állami támogatást. Ám nem csupán a teátrum, hanem a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok is több támogatást kap idén.

Az államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte: a debreceni, a miskolci, a szegedi, a győri és a pécsi teátrumok támogatására szolgáló, korábban csaknem 2,5 milliárd forintos költségvetési keret az idei évre 110 millió forinttal nőtt. Ebből a növekményből a Pécsi Nemzeti Színház 61 millió forintot kap – tette hozzá a politikus, megjegyezve, hogy a pécsi színháznak a korábbi években a többi teátrumhoz képest, teljesítményét is figyelembe véve, méltánytalan lemaradása volt a finanszírozásban.

Mint mondta, ezt hivatott kompenzálni az idei megnövekedett támogatás, mely a tavalyi 466 millió forintról idén 527 millió forintra emelkedik, így az öt nemzeti minősítésű vidéki teátrum közül a legnagyobb összegben részesül a pécsi.

A színház idén az államtól és az önkormányzattól összesen 736 millió forintos támogatásban részesülhet.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója hozzátette, hogy személyes sikere a pécsi színháznak, hogy 2017-ben történelmi rekordot értek el a fizető nézőszám 125 ezer fölé emelkedésével.

A Pécsi Nemzeti Színház mellett a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok is jól jár 2018-ban. Mint azt az államtitkár hangsúlyozta, a Pécsi Balett tavalyi 50 millió forintos rendkívüli állami támogatása 2018-tól beépült a központi költségvetés bázisába, emellett további 10 millió forintos különtámogatást is biztosítanak a társulatnak. A pécsi Pannon Filharmonikusok számára 2018-tól 90 millió forintos állandó finanszírozás-növekedést sikerült elérni.

 

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés