Rippl-Rónai, az első modern festő

Rippl-Rónai József életművét reprezentáló kiállítás nyílik augusztus 31-én a Pécsi Galériában. Az október 17-ig látogatható tárlaton a festőművész kaposvári emlékmúzeumának 56 alkotása a pécsi Janus Pannonius Múzeum tulajdonában lévő kilenc művel kiegészülve enged bepillantást a múlt század meghatározó festőjének munkásságába.

„Rippl-Rónai Józsefnek helye van Európa kulturális fővárosában, hiszen őt tartjuk az első modern magyar festőnek, aki európai szellemiséget hozott a hazai művészetbe” – mondta Horváth János művészettörténész, a Somogy Megyei Múzeumok főmuzeológusa, a kiállítás kurátora hétfői sajtótájékoztatóján. A szakember kiemelte: festő-forradalmárnak nevezhetjük Rippl-Rónait, aki száztíz évvel ezelőtt vállalta, hogy az intézményes művészettel szemben felveszi a küzdelmet, s Párizsból hazatérve új festői programot honosít meg itthon.

1906-os budapesti kiállítása a bizonyság arra, hogy ő a polgárságot állítja figyelme középpontjába, az intimitást szerető, csendes áhítatra hajlamos polgárt.

A Pécsi Galéria másfél hónapon át nyitva tartó tárlatán szemügyre vehetjük a Párizsban született, újszerű festői kísérleteket jelentő fekete-korszakos műveket, az enteriőr-korszak jelentős darabjait, az úgynevezett mozaikos-képek több kiemelkedő alkotását, valamint az akkoriban ugyancsak nóvumnak számító, jellemábrázoló pasztell-portréit is.

E Kaposváron őrzött jelentős életmű pécsi bemutatásával köszönti a somogyi megyeszékhely a 2010-es kultúrfővárosi esztendőt, az idei képzőművészeti programok kiemelt eseményeként.

Hirdetés

Comments are closed.