12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaRitka ékírásos táblát tártak fel Máltán

Ritka ékírásos táblát tártak fel Máltán

Mezopotámiából származó ritka ékírásos táblát tártak fel Máltán.

Olasz régészek Alberto Cazzella professzor irányításával a Tas-Silg dombon végeznek feltárásokat, ahol a Kr.e. 3. évezredtől a bizánci korig folyamatosan templom működött.

Kezdetben megalitikus szentély volt, amelynek maradványai mind a mai napig megtalálhatók, majd Asztarte (Istár), a szerelem, a viszály, a termékenység és az anyaság istennőjének temploma volt. A római időkben Júnó istenanyát, Jupiter feleségét imádták itt, a bizánci korban pedig keresztelőkápolna működött az egykori szentélyben – olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/).

Az idei feltárások során került napvilágra a Hold sarlóját formázó acháttábla. A Kr.e. 2. évezredre datálható ékírásos felirat arról vall, hogy a táblácska Nippur városából származik, és Szinnek, a mezopotámiai holdistennek ajánlották fel.

Nem lehet tudni, hogy hogyan került a táblácska Máltára, nagy valószínűséggel a babiloni katonák vitték magukkal, amikor kifosztották Nippur szentélyeit. A későbbiekben ciprusi vagy mükénéi kereskedő tulajdonába kerülhetett, aki a Közel-Keletről Máltára vihette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő