7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsSelyemre festi Pécs különleges színeit

Selyemre festi Pécs különleges színeit

Többek között a város mediterrán színei, a kövekről és a házakról visszaverődő fény ihlette Melegh Andrea selyemfestményeit. A pécsi születésű selyemfestő eredeti szakmáját tekintve magasépítő technikus, de a dekorálásnak és a művészetnek nem tudott nemet mondani. Így nekiállt a festésnek, most pedig alkotásaiból nyílt kiállítás a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. 

Bár a selyemfestészet több ezer éves hagyományokra épül és Ázsiából ered, Melegh Andrea egy pécsi általános iskola tantermének falán találkozott először ilyen alkotással, és azonnal beleszeretett a különleges festészeti módba.

Andreát már egyedi kérésekkel is felkeresik

– Több mint tíz éve láttam meg életem első selyemfestményét a Mezőszél utcai Általános Iskolában, amikor a harmadikos lányomat vittem iskolába. Tudtam, hogy ezzel a technikával nekem is meg kell ismerkednem – meséli a kezdeteket Andrea.

Andrea ezután kezdett foglalkozni a különleges anyagokat igénylő festészettel. A képek pedig keresettek lettek, és Pécs mindig új ihletett adott.

Bár úgy néz ki mint egy vászonfestmény, mégis teljesen más technikát igényel

– Az egyik kedvencem a délről érkező vihar, mert ahogyan eléri a várost, egészen egyedi fénybe öltözteti a Mecseket. De a pécsi házakról visszaverődő napfény is különleges hatást gyakorol rám – magyarázza Andrea, hogyan készül egy-egy kép.

A selyemfestéshez azonban a pécsi alkotó nem akármilyen anyagokat használ. Kínából rendeli a különböző vastagságú anyagot, amin a speciális festékek is különbözőképp fognak. A vastagabb anyagon mélyebbek a színek, míg a vékonyabb selymen halványabbak lesznek az árnyalatok.

Kreativitás is kell: a kínai selyemsálakat például műanyag vízcsövekből készült „keretre” feszíti ki festéskor

Andrea technikáját oktatja is. Felnőttek és gyerekek egyaránt járnak hozzá selyemfestészetet tanulni. Andrea azt mondja, azért is lehet népszerű ez a nagy múltú, rendkívül nehéz festési technika, mert ha valaki egyszer ráérez az ízére, azonnal sikerélményhez jut.

– Évekig vártam a megfelelő lehetőségre, hogy kiállításom legyen. Idén februárban jött el a pillanat, hogy „bekopogtam” a Művészetek és Irodalom Háza ajtaján, hogy szeretnék ide illő alkotásokat hozni. Szerencsémre vevők voltak az ötletre – mondja az alkotó.

[su_note note_color=”#44d0f9″]Melegh Andrea képeit és technikáját még két hónapig lehet megcsodálni a Széchenyi téri Művészetek és Irodalom Házában. [/su_note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő