3 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaSikeres volt az első Bőköz Fesztivál

Sikeres volt az első Bőköz Fesztivál

Ideális időjárási körülmények között zárult vasárnap a minőségre alapozó, jókedvű Bőköz Fesztivál.

„Végre igazi közösségben érezhettük magunkat, ami már nagyon ritkán fordul elő. Mindenki köszön mindenkinek, az emberek foglalkoznak egymással, szeretettel, odafigyeléssel igyekeznek vendégül látni a hozzájuk érkezőket. És ez talán még a művészeti programoknál is többet ér” – fogalmazott Szirtes Edina Mókus, a Bőköz Fesztivál zenei vezetője.

bőköz2

A Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és az Ős-Dráva Látogatóközpontban zajló háromnapos, 60 eseményt kínáló összművészeti rendezvény több ezer látogatót vonzott a Budapesttől 280 kilométerre fekvő ormánsági kistelepülésekre.

A koncertek, színházi előadások, kiállítások, filmvetítések, beszélgetések, performanszok és helyi értékek felmutatása mellett egy – a vidéki fesztiválokról szóló – konferencia és különböző ökoprogramok is gazdagították a fesztivált.

Az óriási érdeklődés miatt Varnus Xavernak meg kellett ismételnie a szaporcai református templom 1888-as orgonájának felújításáért adott jótékonysági koncertjét, s telt házakat vonzott – mások mellett – Hobo és Szirtes Edina Mókus vonósnégyesének Csokonai előadása, a Filharmónia Magyarország és Boros Misi hangversenyei, s rengetegen voltak kíváncsiak a Karzat Színház játszóudvarára, illetve a Hagyományok Háza műsorára is. A Pécsi Balett, a Forrás és a Tanac együttesek képviselték a táncművészetet.

bőköz3

Kiállítások, az Ormánságról szóló dokumentum-és játékfilmek gazdagították a programkínálatot. Fantasztikus hangulatot teremtett Sipos Mihály „bográcsos koncertje” a kicsiny és mesebeli Hétöles tó mellett, s igazi kuriózum volt a tésenfai „Roma ucca”, ahol a nádkunyhóban játszó bogádmintszenti zenekar muzsikája mellett kóstolhatták a hagyományos cigánylecsót és punyát az odalátogatók.

A fesztivál nem hivatalos negyedik napján, hétfőn mintegy 120 gyerek utazik a kémesi általános iskolából Budapestre, ahol a Nemzeti Színházban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykertben látják őket vendégül előadással, körbevezetéssel és speciális programokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő