5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAjánljukSokszínű programok a magyar kultúra napján is!

Sokszínű programok a magyar kultúra napján is!

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. egész évben változatos programokat kínál, a magyar kultúra napján pedig igazi csemegékkel várja a látogatókat.

A magyar kultúra napja alkalmából a látogatók ajándék idegenvezetés keretében közelebbről is megismerhetik a legkedveltebb látnivalókat, valamint két különleges programmal készülnek a szervezők. Ezek közül az egyik elsősorban a gyerekeknek szól, míg a másik egyfajta tisztelgés nemzetünk egyik legnagyobb költője, a 200 éve született Arany János előtt.

A Zsolnay-negyedben 11 órakor indul A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény felfedező sétája, 14 órakor pedig a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás tekinthető meg vezetéssel. A Cella Septichora Látogatóközpontot és az Ókeresztény Mauzóleumot 11 órától mutatják be az idegenvezetők. A programokon az adott helyszínre érvényes jeggyel lehet részt venni, a tárlatvezetés ezúttal ingyenes, a ZsÖK ajándéka a látogatóknak.

Január 22-én délután a gyermekeké a főszerep, 14 órakor kezdődik a Házhoz megy a Zenede című előadás a Zsolnay-negyed E78-as koncerttermében. A program célja, hogy bemutassa az általános- és középiskolás diákoknak a könnyűzene fejlődését az 1920-as évektől napjainkig. A zenei misszió vezetője Bordás József dobművész, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, akinek célja, hogy a felnövekvő generáció számára bemutassa a zene sokszínűségét és ösztönözze őket a hangszeren való tanulásra, az élőzenére.

Az előadásban közreműködik Farkas Zsolt, az Ének iskolája című műsor nyertese, Balogh Roland, Príma-díjas gitárművész, Balogh Zoltán, Ablakos Lakatos Állami ösztöndíjas zongoraművész, illetve Fonyó Sebastián és Farkas Ágnes táncművészek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a [email protected] e-mail-címen lehet megtenni.

Este 19 órától, ugyancsak az E78-as koncertteremben, a 200 éve született Arany János előtt tisztelegnek, az Arany 200 lemezbemutató verses koncerttel. Az előadás egy 12 tagú nagyzenekar, 2 színművész, és 2 balett-táncművész közreműködésével jön létre. A zongora, nagybőgő, dob mellett vonósnégyes és dallamjátszó ütőhangszerek szólalnak meg. Az előadáson dobokon játszik Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a mű szerzője, és közreműködik Borbély Mihály Kossuth-díjas művész, aki tárogatón és csángó furulyán játszik.

Részletek és jegyvásárlás ezen az oldalon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő