5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaStradivarin játszanak Pécsen

Stradivarin játszanak Pécsen

Egy 300 éves Stradivari-hegedűn játszik a Liszt-díjas művész, Kokas Katalin a Pannon Filharmonikusok koncertjén október 19-én, szombat este a pécsi Kodály Központban.


A Cecília névre keresztelt Stradivari-hegedű a 17. században készült, korábban az egri érsekség tulajdonában volt, 2011-ben bukkant fel újra Magyarországon. A hangszert az Aranymúzeum vásárolta meg, majd bocsátotta Kokas Katalin hegedűművész rendelkezésére ötéves használatra.

A szombati koncert közönsége Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyében hallhatja Kokas Katalint a kivételes hegedűn játszani. A művet a mindössze három hónapig tartó házassága után, a feledés korszakában, egy lelki sebeit gyógyítandó európai körúton komponálta kevesebb, mint két hét alatt.

A művet a maga korában a szakma erőteljesen visszautasította, Eduard Hanslick vitriolos tollú kritikus hajmeresztőnek titulálta, a hegedű „összekócolásáról, széttépéséről és püföléséről” írt bírálatában.

A Csajkovszkij-darab előtt a kémikusi pálya mellett szabadidejében komponáló orosz zeneszerző, Borodin Igor herceg című operájának nyitányát hallgathatja meg a közönség. A hangverseny záró akkordjaként Schumann IV. szimfóniája csendül fel.

A koncert apropóján a Hegedű változása a Stradivarius formáig címmel tárlat nyílt a Pécsi Tudásközpontban a Csorba Győző Megyei Könyvtár, az Egyetemi Könyvtár és Boczán Béla hangszerkészítő gyűjteményéből, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével.

Antonio Stradivari, a mai legismertebb hegedűforma megteremtője, a világhírű olasz városkában, Cremonában élt és dolgozott. Hegedűi a mai napig állják a kor zenei igényeinek megnövekedett kihívását. A kiállítás azokat a mesterségbeli fogásokat, anyagokat, szerszámokat mutatja be, melyek Stradivari mester működése óta nem változtak – maradandónak bizonyultak. A kiállításon bemutatott anyagok, szerszámok, félkész munkák néhai Boczán József, id. Boczán Béla hagyatékából valók. A tárlat 2013. október 31-ig látogatható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő