5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaSzándéknyilatkozat előtt az Europa Cantat

Szándéknyilatkozat előtt az Europa Cantat

Egy készülő szándéknyilatkozat szerint amennyiben Pécs elnyerné Európa legnagyobb kóruszenei eseményének rendezési jogát, a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együtt finanszírozná a 2015-ös Europa Cantat költségét.

A Pécs internetes oldalán olvasható előterjesztés szerint a finanszírozásról szóló szándéknyilatkozatot idei első, csütörtöki ülésén fogadhatja el a város közgyűlése. A testület felhatalmazná Páva Zsolt fideszes polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a szaktárcával a finanszírozás megosztásáról, ütemezéséről, és írja alá az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezetnek benyújtandó dokumentumot.

A kórusfesztivál várható költségvetése a felvezető évekkel együtt, azaz a következő három évben 2 millió 410 ezer euró lesz, amelyből 952 ezer euró lenne a magyar kötelezettségvállalás. Utóbbi megosztására lehetőség van Pécs és a minisztérium között.

A polgármester által jegyzett előterjesztésben olvasható, hogy az Europa Cantat fesztiválra háromévente kerül sor mintegy négyezer énekes részvételével, akik karnagyokkal, karvezetőkkel és zeneszerzőkkel közös műhelymunkában vesznek részt, majd műhelyzáró koncertek keretében mutatják be az együttes munka eredményét.

A tíznapos eseménysorozat ideje alatt további kóruskoncertek és más zenei produkciók hallhatók a rendező város közterein, templomaiban, múzeumaiban és más kulturális intézményeiben.

Az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.

A 2012-es Europa Cantat fesztivált Torinóban tartják, a következő, 2015-ös rendezésére Pécs is jelezte pályázati szándékát, tekintettel fejlett intézményi infrastruktúrájára, gazdag zenei életére, a kodályi hagyományokon alapuló kóruskultúrára, és ezen értékek megőrzésének szükségességére.

Döntést várhatóan idén március 10-én hoz a kórusszövetség elnöksége. Ha Pécs nyerné el a rendezési jogot, másodszor adhatna otthont annak a nagyszabású dalos fesztiválnak, amelynek 1988-ban első szocialista országbeli városként volt a házigazdája.

Pécs kandidálását tavaly októberben jelentette be Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere és Hoppál Péter, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának fideszes elnöke.

Hoppál Péter akkor megjegyezte: a város 2010-ben is bizonyította: képes nagyszabású nemzetközi kórusfesztivál megrendezésére. Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajló Pécs Cantat 22 országot képviselő mintegy 1200 résztvevője több tucat kóruskoncertre, közös éneklésre, zenekari hangversenyre és spontán zenélésre várta a közönséget.

A bizottsági elnök akkor úgy vélte, bár nem tudni, az Europa Cantat 2015-ben mekkora érdeklődésre tarthatna számot Pécsen, a korábbi kórusfesztiválok tapasztalatai azt mutatják, hogy az esemény kulturális és gazdasági szempontból egyaránt kifizetődő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő