8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaSzázezreket vonz a kortárs művészet új velencei múzeuma

Százezreket vonz a kortárs művészet új velencei múzeuma

A megnyitása óta eltelt alig több mint egy esztendőben 375 ezer látogatót vonzott a velencei Punta della Dogana falai között berendezett új múzeum, amely a milliárdos francia mecénás, Francois Pinault kortárs gyűjteményének egy részét mutatja be.

A káprázatos palotákkal szegélyezett híres vízi főútvonal, a Canal Grande – Nagy Csatorna – és a Canale della Giudecca széles víztükre közé ékelődő háromszögletű egykori vámhivatal 5000 négyzetméterén naponta 800-850 látogató fordul meg. „Főleg olaszok, franciák, illetve amerikaiak és angolok jönnek” – mondta el az AFP-nek az intézmény biztosa, Martin Berthenod, aki 2004-től 2009-ig a párizsi kortárs művészeti nemzetközi vásár (FIAC) igazgatója volt, mielőtt engedett volna a velencei szirének csábításának.

A 20 millió eurós (csaknem 5,8 milliárd forintos) beruházással felújított épületben, amely 2009 júniusában nyitotta meg kapuit, jelenleg a Pinault-gyűjtemény 250 darabját tekintheti meg a közönség, köztük a kortárs művészet olyan nagyjainak alkotásait, mint Cindy Sherman amerikai fotóművésznő, az olasz Maurizio Cattelan vagy a brit Chapman-testvérek. Ma a Punta della Dogana termeiben látható egyebek között Cattelan lefejezett, falba süllyesztett lova, Cindy Sherman több kíméletlen és különös portréja, továbbá az a fehér és vörös gyöngyökből készült függöny is, amely az AIDS-ben elhunyt amerikai Alfredo Florez Gonzalez vérsejtjeit jeleníti meg.

A Pinault-kollekció teljes anyaga 2500 alkotásból áll. A Punta della Dogana csak az egyik a Pinault-gyűjtemény darabjait bemutató két velencei helyszín közül: ma Berthenod irányítja a milliárdos által korábban megvásárolt, kiállítóhelyként négy és fél éve megnyitott Grassi-palotát is.
A Grassi eddigi látogatóit is figyelembe véve Velencében eddig 1,3 millió ember tekintette meg a Francois Pinault által összegyűjtött kortárs műveket. Berthenod a továbbiakban velencei, olasz és nemzetközi alkotók műveivel kívánja bővíteni a két művészeti kiállítás anyagát.
„Az a gondolat, hogy a ma művészetét Velence összefüggésében mutatjuk be, a város identitásának fontos részévé vált” – fejtette ki a két intézmény vezetője., hozzátéve, hogy a város lakói szerda délutánonként mindkét helyet ingyen látogathatják.

A projekt mozgatója, a számos divatcég és áruház többségi részvénytulajdonosaként ismert milliárdos műgyűjtő, a világ egyik leggazdagabb emberének számító Francois Pinault aktív szerepet játszik annak alakításában. Berthenod szerint a milliárdos gyűjtő számára „nagyon fontos ez a kaland, sok időt szentel rá és igazi szenvedélyévé vált”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő