10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsSzubjektív tárlatvezetések a POSZT alatt

Szubjektív tárlatvezetések a POSZT alatt

Ha POSZT, akkor szubjektív tárlatvezetés a múzeumban – az idén Rockenbauer Zoltánnal és Oberfrank Pállal. Mint ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjai között a múzeumbarátok is találhatnak kedvükre valót. A képzőművészet remekeit érdekes, a megszokottól eltérő szempontok alapján hozzák közelebb az előadók az érdeklődő közönséghez.

Dr. Rockenbauer Zoltán művészettörténész, korábbi kulturális miniszter, az idei, XII. POSZT egyik válogatója a Modern Magyar Képtár 20 és 21. századi alkotásai között kalauzolja az érdeklődőket.

Az esemény egyben betekintés a kulisszák mögé, hiszen a Magyar Nemzeti Galéria modern és kortárs tematikájú művei után az ország második legjelentősebb gyűjteményéből összeállított állandó kiállítás még nem nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Rockenbauer Zoltán – aki a tavaly bezárult, nagysikerű A Nyolcak kiállítás egyik kurátora volt – június 10-én, vasárnap 17 órakor vár mindenkit a Papnövelde u. 5. alatti megújult Modern Magyar Képtárban.

A most lezárult színházi évadban a Pécsi Nemzeti Színház egyik legnépszerűbb darabja, a Jelenetek egy házasságból című előadás Johanja, Oberfrank Pál színész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az Amerigo Tot kiállítást választotta, hogy a képzőművészethez, szobrászathoz való viszonyáról meséljen a közönségnek.

A felújított Káptalan utca 4-es számú épület földszintjén 2011 őszétől tekinthető meg az eredetileg 1984-ben, a Zsolnay Múzeum épületében megnyílt kiállítás, amely a szobrász Amerigo Tot Pécsnek ajándékozott alkotásait mutatja be.

A művész formaadásában néha a reneszánsz klasszikusaihoz visszanyúló, máskor a modern konstruktivista hagyományokhoz vagy a szürrealizmushoz kapcsolódó, esetleg éppen a hatvanas években divatos pop-arthoz közelít. Oberfrank Pál és Amerigo Tot találkozásáról június 12-én kedden 17 órakor tudhatunk meg részleteket a Martyn Ferenc Múzeum Káptalan utca 4. alatti épületében.

Rockenbauer Zoltán a Modern Magyar Képtárban
2012. június 10. vasárnap, 17 óra
Pécs, Papnövelde u. 5.

Oberfrank Pál az Amerigo Tot kiállításon
2012. június 12. kedd, 17 óra
Pécs, Káptalan u. 4.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő