Távol Nyugat-Írországtól – közel a nevetéshez

Hétfő este nyolc órakor az Új Bóbita Bábszínházban, a “McDonagh – gyakorlatok” során színre lépnek a Szinház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatói.A tizenegy hallgató Martin McDonagh “Vaknyugat” és “A kripli” drámáiból ad elő jeleneteket. A szórakozás garantált: a rendező Gothár Péter hű maradt a drámaíró könnyfakasztóan vicces írásmódjához.

Az angol író művei igazi kihívásnak számítanak a színház világában. A történetek akármilyen viccesek is, sokkal mélyebb jelentéssel bírnak, mint azt első ránézésre látszik. A Vaknyugat élet és halál témáját feszegeti két testvér örökös civakodásában, míg a “A kripli” a kisemberek nagy vágyait és nagy gátjait mutatja be. A drámák szerepeit korábban olyan híres színművészek vállalták magukra, mint Gesztesi Károly, Szabó Győző, Schell Judit, vagy Szombathy Gyula.

Martin McDonagh autodidakta módon tanulta ki a szakma rejtelmeit. Kamaszkorában már a maga útját járta, sok munkával és kitartással az egyik legnagyobb kortárs drámaíró és filmrendező lett. Egyedül neki sikerült az, ami hajdan Shakespeare-nek: négy darabját játszották egy időben Londonban. Szinte minden műve Nyugat-Írországban játszódik, noha ő maga csak néhányszor járt ott, ahol most szülei élnek.

Czimermann Zsuzsanna írása.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés