Thriller készül Dickens Szép remények című regényéből

Új befejezést írt Dickens Szép remények című regényének készülő filmfeldolgozásához David Nicholls. A klasszikus “thrilleres” változatát jövőre, az író születésének kétszázadik évfordulója alkalmából mutatják be.


A filmet Mike Newell rendezésében Angliában forgatják Helena Bonham Carter, Ralf Fiennes és Jeremy Irvine főszereplésével. Nicholls, az Egy nap című romantikus bestseller szerzője a Brit Filmintézet (BFI) egy rendezvényén árulta el a napokban, hogy némiképp átfogalmazta a Dickens egyik legjobb művének tartott Szép remények végét – ismertette a BBC online kiadása.

Az ötszáz oldalas regényből 120 perces film születik, ezért óhatatlanul sok minden kimarad belőle. Viszont lesznek olyan epizódok – mint például Miss Havisham esküvője -, amelyek a korábbi filmfeldolgozásokban nem szerepeltek – ígérte az író.

“Dickens két befejezéssel állt elő – az egyik hihetetlenül sötét, a másik viszont mesésen romantikus és érzelmes” – fejtette ki Nicholls. Mint hozzáfűzte: egyik befejezés sem volt elég megnyugtató, ezért választott olyan megoldást, ami nem szerepel a regényben, és valahol Dickens két elgondolása között helyezhető el.
Nicholls szerint az új befejezés a regény menetéből következik, és bár kissé más irányba tereli a cselekményt, semmiképpen sem követ el szentségtörést a művel szemben.

A BFI 2012 januárjától márciusáig rendezi meg a Dickens on Screen vetítéssorozatot, amelynek során az író műveiből született filmes és televíziós produkciók mindeddig legnagyobb retrospektív válogatását mutatják be. Műsorra tűzik David Lean 1946-os Szép remények című filmjét, az 1948-ban készült Twist Olivért, de a Scrooge or Marley’s Ghost című 1901-es rövid némafilmen a Karácsonyi ének feldolgozása és egy 1913-ból származó Copperfield David is látható majd – olvasható a BBC honlapján.

Hirdetés