Tíz kórustól lesz hangos Pécs

Pécs az utóbbi évtizedekben több nagy sikerű nemzetközi kóruseseménynek is otthont adott, most ismét fényes zenei ünnepre készül. Május 17-20. között immár 23. alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenyt.

A “mediterrán hangulatok városa”, az UNESCO világörökség helyszíne, 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa és a 2015-ben rendezendő XIX. Europa Cantat fogadó városa – mintegy felvezetőként – ismét találkozóra hívja a hazai, az európai és a világ amatőr énekegyütteseit, kamarakórusait.

A város megújult terei, épületei, az új hangversenyterem méltó környezetet nyújt majd a kórusversenynek és kísérőeseményeinek. A 2013-as verseny Francis Jean Marcel Poulenc francia zeneszerző, a „Hatok” csoportja tagjának állít emléket halálának 50. évfordulója alkalmából.

Az idei Kamarakórus Verseny május 17-én, pénteken este hét órai kezdettel a Nyitó Ceremóniával (Jókai tér), majd azt követően nyolc órakor a Bazilikában Nyitóhangversennyel indul, melyen Tillai Aurél Zsoltárkantátája, valamint W.A. Mozart Davidde penitente c. műve csendül fel szólisták, a Pécsi Kamarakórus és a Pannon Filharmónikusok előadásában.

Május 18-án délelőtt fel tízkor a Gyorstanulási Verseny (első forduló – Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma), míg délután fél négyes, illetve fél hetes kezdéssel a verseny második fordulója zajlik a Ferences templomban. A harmadik fordulóra vasárnap fél négyes és fél hetes kezdettel kerül sor a Dómmúzeumban. Este fél kilenckor a Szélkiáltó Együttes ad koncertet a Civil Közösségek Háza kertjében.

A Díjkiosztó Gála május 20-án, hétfőn délelőtt tizenegy órakor kezdődik a Palatinus Hotel Bartók termében.

A Verseny résztvevői: Hassler Énekegyüttes (Miskolc), Rapszódia Énekegyüttes (Zirc), Komorni Zbor Orfej (Ljutomer, Szlovénia), Tutti Cantabile (Budapest), Alla Breve Vegyeskar (Székelyudvarhely), Eszterházy Női Kar (Eger), Schola Sancti Pauli(Pécs), Stockholm Singers (Stockholm, Svédország)

A zsűri tagjai: dr. Mindszenty Zsuzsánna, egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, Somos Csaba, a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, Rainer Held karnagy, zenepedagógus (Svájc), Tillai Aurél professor emeritus, érdemes művész, Liszt és Magyar Örökség-díjas karnagy  (Pécs).

Rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécsi tudományegyetem, Pécsi Egyházmegye, EUROPA CANTAT XIX. Fesztivál; Medicina Könyvkiadó Zrt.

A Verseny rendezői: Nevelők Háza Egyesület és a Pécsi Kamarakórus.

A rendezvény négy napja alatt kilenc koncerten tíz kiemelkedő együttest hallgathat meg a kórusmuzsika kedvelő pécsi közönség.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés