10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaNéha édes a túladagolás

Néha édes a túladagolás

Overdose, azaz túladagolás. Ez a címe a Zsolnay Negyedben működő re:public galéria legújabb kiállításának. Meglehetősen ijesztő – legalábbis a cím.

Túladagolás: nyomasztó filmek még nyomasztóbb végkifejletei, mocskos injekciós tűk, üres gyógyszeres dobozok és önmagukat megalázó halottak. Ezek ugranak be a szó hallatán. Kemikáliákat ugyan lehet látni a re:publicban, de a nyomasztó hangulatnak nyoma sincs. Be kell látni, a „túladagolás” néha édes.

Varga Gabriella, a PTE Művészeti Karának DLA hallgatója ugyanis szerencsére nem valami drogot vagy gyógyszereket adagolt túl. Az alkotást „vitte túlzásba” egy kicsit.

Túladagolják?

Az eredeti ötlet alapján ugyanis „Ízlés dolga” címmel készített vegyes technikával néhány képet. Ezek jellemzően két részre bonthatók. A képek egy részén festett alapokon pirulák láthatók. Néha egyszerűen felragasztva, másutt trükkösen egy öntött anyagba zárva. Máshol pedig nagyon hasonló elrendezésben cukorkák, édességek kerültek a falra. Itt a re:publicban ráadásul ezek egymással szemben kaptak helyet.

Az értelmezés persze – mint mindig – a néző, a befogadó dolga, ám támpontot jelenthet a kiállítást megnyitó Zábrádi Mariann, a doktori iskola egyik munkatársának gondolata, miszerint a gyógyszerek tárggyá, a képekre kerülvén pedig alkotássá szelídülnek.

Az alkotás pedig néha ugyanolyan addikció, mint az összes többi. Varga Gabi is a betegévé vált. Az „Ízlés dolga” koncepció befejeztével ugyanis még jó pár kép született hasonló témában. Így lett Overdose a címe ennek a kiállításnak.

Annak, amely egyébként először készült kimondottan ide, a re:public galériába. Aki még nem ismerné, ez a hely a PTE Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének kiállítóhelye, ahol egy hónapig lesz látható Varga Gabi Overdose című tárlata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő