6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsÚjabb Csontváry-remekmű

Újabb Csontváry-remekmű

Csontváry Kosztka Tivadar korai remekműve, A gácsi Forgách-kastély (1890 körül) című festménye érkezett Pécsre az elmúlt napokban. Az alkotás már megtekinthető a Csontváry-múzeumban.

Mint azt a Janus Pannonius Múzeum lapunkkal közölte, Csontváry Kosztka Tivadar Gácson, Nógrád vármegye járásközpontjában 1884 decemberétől patikusként tevékenykedett, és élénk közéleti szerepvállalása részeként számos írása jelent meg a helyi lapokban. Gács az anyagi függetlenség megteremtésének, valamint a művészi ambíciók kibontakozásának a helyszíne, és számos festői ihlet forrása volt.

A gácsi Forgách-kastély

A meseszerű, egzotikus növényekkel dúsan benőtt völgy fölötti kastély, valamint a távolban előbukkanó vár látványa, a mű egyes elemei megtalálhatók a Selmecbánya vagy a Zrínyi kirohanása festmény kompozíciós elemei között is.

Az Antal-Lusztig-gyűjtemény kiemelkedő értéke – a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen letéti anyagából – csereképként érkezett Pécsre, ugyanis a Vihar a Hortobágyon című alkotást a MODEM „Alföld” című kiállítására kérték kölcsön.

A gácsi Forgách-kastély (1890 körül) című festmény a Janus Pannonius Múzeum (állandó) Csontváry-kiállításában (Pécs, Janus Pannonius u. 11.) tekinthető meg 2014 szeptemberéig a múzeum nyitva tartási idejében (keddtől vasárnapig 10-18 óráig).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő