Új tulajdonosa lehet a Pécsi Harmadik Színháznak

Több lábon fog állni a Harmadik Színház

A Pécsi Harmadik Színház százszázalékos önkormányzati tulajdonrészének megvásárlására tett ajánlatot a Moravetz Produkció – jelentette be Őri László alpolgármester pénteken.

A pécsi közgyűlés szeptember elején döntött arról, hogy több városi cég működését a jövőben átalakítják, illetve arról, hogy egyes városi tulajdonrészeitől az önkormányzat megválik. Az említett közgyűlésen Páva Zsolt, Pécs polgármestere jelentette be, hogy a Pannon Filharmonikusok, a POSzT és a Pécsi Balett tulajdonrészeit több előzetes tárgyalás után a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-be olvasztják. Akkor még az volt az elképzelés, hogy jövőre a Pécsi Harmadik Színház Nkft. beolvadna a Pécsi Nemzeti Színházba.

Az Uránvárosban működő Pécsi Harmadik Színház jövőjével kapcsolatban november 10-én tartott sajtótájékoztatót a teátrum épületénél Őri László, Pécs alpolgármestere arról, hogy más megoldást találtak.

Mint mondta, két szempontot vettek figyelembe azzal kapcsolatban, hogy a színház továbbra is a megszokott helyen, a megszokott minőséggel működjön: az egyik szempont a teátrum „brandjének” megőrzése volt, a másik pedig az, hogy a színház működése a pécsi önkormányzat számára megtakarítással járjon, kevesebb költségvetési támogatást kelljen fenntartására fordítani.

Több lábon fog állni a Harmadik Színház

Ezen szempontrendszer mentén haladva dolgozták ki azt a megállapodást, melynek keretében a népszínházi, szórakoztató, zenés darabjairól ismert Moravetz Produkció Nkft. vételi kérelmet nyújt be a Harmadik Színház önkormányzati tulajdonban lévő üzletrészére, melynek értéke hozzávetőlegesen 2 millió forint.

Az alpolgármester kiemelte, hogy ha az adás-vétel megtörténik, ha azt a következő, november 16-ai közgyűlésen elfogadják, akkor sem történik változás a Harmadik Színház vezetésében, azt továbbra is Vincze János rendező látja el ügyvezetői minőségében.

Az állami támogatást és a kiemelt státuszt biztosító közszolgáltatási szerződést természetesen a jövőben is megkötik a színházzal – mondta a városvezető, majd hozzátette, hogy ezzel a megoldással középtávon biztosították a város számára nagy értéket jelentő színház további működését.

Vincze János, Őri László és Moravetz Levente a színház előtt

Őri László kiemelte, hogy a színház épületét az önkormányzat továbbra is térítésmentesen biztosítja a teátrum számára. A színház számára pedig továbbra is – idén is, és a jövőben is – biztosítanak önkormányzati támogatást.

– Nem csak megtakarítunk a pécsieknek adóforintokat, ennél többet is teszünk, hiszen azáltal, hogy a Moravetz Produkció darabjai a Harmadik Színház épületében is helyet kapnak, a pécsi színházlátogatók így egy kibővült műsorpaletta alkotásait, színdarabjait is élvezhetik, mivel a vételi kérelem részeként Moravetz Levente, a Moravetz Produckió vezetője új tulajdonosként vállalja azt, hogy a jelenlegi színházi profil megtartása mellett több vidám, zenés népszínházi darabot fog bemutatni a városban és a Pécshez közeli településeken is, ahogy azt a Harmadik Színház is teszi évek óta – mondta Őri László.

Az épület és a minőség marad

Vincze János, a Pécsi Harmadik Színház vezetője kiemelte, hogy sikernek tartja a szerződés létrejöttét, hiszen annak köszönhetően nem szűnik meg a teátrum működése.

– Egy olyan megoldás született, mely valóban biztosítja műhelyünk további működését. Ennek biztosítéka az is, hogy Moravetz Levente több darabot is rendezett már a Harmadik Színházban, és nem csak szórakoztató előadásokat. Mivel a kapcsolatunk kiváló, nem hiszem, hogy bármilyen törés lenne a közös munkánkban – mondta.

Moravetz Levente, a Harmadik Színház leendő tulajdonosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szerződés – ha elfogadja a közgyűlés – megmenti a színházat. Hangsúlyozta, hogy a Moravetz Produkció több előadásának bevételéből származó várható többletből és reklámpénzekből minden bizonnyal fent fogja tudni tartani a színházat.

– A 20 éves Moravetz Produkció és a Pécsi Harmadik Színház közösen is sikereket fog elérni, ehhez azonban a nézők segítségére is szükségünk van, nélkülük ugyanis nincs színház – tette hozzá.

Hirdetés