5 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaÚj tulajdonosa lehet a POSZT-nak

Új tulajdonosa lehet a POSZT-nak

A pécsi önkormányzat többségi tulajdonának megőrzésével, a Magyar Színházi Társaság mellett a Magyar Teátrumi Társaság is birtokosa lehet az Pécsi Országos Színházi Találkozónak. Stenczer Béla igazgató azt mondja: kizárt, hogy Pécsről elvigyék a mustrát.
Kisebb mértékben ugyan, de szakmai szempontból nem változik meg a POSZT, ha a Magyar Teátrumi Társaság is birtokosa lesz a rangos színházi találkozót hagyományosan megrendező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-nek (POSZF Kft.) – közölte a cég ügyvezetője, Stenczer Béla azt követően, hogy a sajtóban ezzel kapcsolatos hír jelent meg.

Stenczer Béla szerint egyelőre még nagyon az elején tartanak a folyamatnak, a tárgyalások csak a kezdeti stádiumban vannak, a formai kidolgozás előtt állnak.

Mint mondta, amennyiben a Magyar Teátrumi Társaság belépésére is sor kerülne, a város akkor is mindenképpen megőrizné a többségi tulajdonát – minimum hatvanszázaléknyi birtokát -, akár fele-fele részben is lehetne a fennmaradó százalékokat megosztani a két színházi társaság között. Ugyanakkor ez csupán az egyik lehetséges verzió, teljesen képlékenyek az elképzelések, így akár tőkeemelésről is szó lehet – tette hozzá.

A tekintetben is lehet változás, hogy az új tulajdonos is javaslatot tehet majd például az ügyvezető igazgató vagy a művészeti vezető személyére, és az ő delegáltja is részt vehet – ahogy a 2012-es találkozó esetében is – a művek előválogatásában vagy éppen a zsűrizésben.

Stenczer szerint a változással megszűnnek azok a hangok is, amelyek szerint elvihetik Pécsről a találkozót, s a fesztivál Debrecenbe költözne.

– A mustra pécsisége nem kérdőjelezhető meg, nyilván vannak a két társaság közötti szemléleti viták, de ezek nem befolyásolhatják az érdemi munkát – mondta.

A hárommillió forintos törzstőkéjű POSZF Kft.-ben 16 százalékos részesedése van a Magyar Színházi Társaságnak, míg Pécs 84 százalékkal rendelkezik.

A Magyar Színházi Társaságot 1997-ben alapították, amely feladatának tekinti a színházak, színházi szakmai szervezetek és intézmények szakmai összefogását és képviseletét, a magyar színházművészet és színházi kultúra általános érdekvédelmének ellátását.

Tizenegy évvel később jött létre a Magyar Teátrumi Társaság tizenöt alapító színház részvételével. A szervezetcélja kifejezetten a magyar színjátszás hagyományainak ápolása, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködése az érdemi, karakteres színházművészeti érdekképviselet mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő