8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaÚj vezető kerestetik a Louvre élére

Új vezető kerestetik a Louvre élére

Új vezető kerestetik a világ leglátogatottabb múzeumának, a párizsi Louvre-nak az élére, miután Henri Loyrette jelenlegi elnök-igazgató a napokban közölte, negyedik terminusának végeztével, 2013 áprilisában megválik tisztségétől.

A 60 éves szakember csaknem 12 év után távozik a patinás intézmény éléről, mert új feladatoknak kívánja szentelni magát. Loyrette idestova 40 éve dolgozik a múzeumok világában, két jelentős Louvre-porjekt is az ő nevéhez fűződik: ősszel adták át a Párizs szívében álló intézmény új állandó iszlám szárnyát, nemrég pedig a múzeum „fiókintézményét” Lens városában. Nem várja meg azonban egy harmadik jelentős projekt, az Abu-Dzabiban nyíló Louvre átadását, amely az eredetileg kitűzött 2013-hoz képest két évet biztosan csúszik.

Henri Loyrette már értesítette döntéséről Francois Hollande elnököt és Aurélie Fillippetti kulturális minisztert.

Mielőtt a 19. századi művészet szakértője 2001-ben átvette a Louvre vezetését, a Musée d’Orsay élén állt. A támogatókra való támaszkodáson és a nemzetközi terjeszkedésen alapuló stratégiája több alkalommal is vitát váltott ki. Hivatali ideje alatt a világhírű múzeum látogatottsága 5,1 millióról 8,3 millióra nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő