7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaÚj zongora érkezett a Kodály Központba

Új zongora érkezett a Kodály Központba

Hétköznap történt, mégis ünnepélyes pillanatoknak lehettek szemtanúi, akik jelen lehettek a pécsi Kodály Központ új zongorájának érkezésekor. A Steinway D-modelljét utánozhatatlan hang és egyedülálló játéktechnikai tulajdonságok jellemzik.

„A Kodály Központba már több hónapja megérkezett és használatba került a Bösendorfer zongora, s az új hangszer beszerzésével a nálunk fellépő művészeknek szerettünk volna alternatívát adni. Feltehetőleg többen fogják a Steinway-t választani, azonban elképzelhető, hogy bizonyos esetekben a Bösendorfer kerül majd előtérbe” – mondja Hauer János, a ZSÖK Nonprofit Kft. Kodály Divíziójának vezetője.

Az új Steinway zongora a pécsi önkormányzat tulajdona, azonban a Kodály Központ nagyon fontos tartozéka lesz, s a város zenei élete sokat gazdagodik általa. „Amikor közvetlenül a szállítás és a kicsomagolás után felcsendült a Steinway hangja, annyira gyönyörűen szólt, hogy első hallásra akár mindjárt a koncertteremben is megszólalhatott volna. Természetesen a bejáratásra szükség van, azonban ez a Bösendorfer esetében sokkal hosszadalmasabb folyamat, nemsokára egy szakértő fog ebben segíteni.”

Cseke László zongorakészítő mestert arról kérdeztük, miért ennyire megbízható márka a Steinway. „Nagyon sok zongoristát ismerek, napi kapcsolatban vagyok velük, és gyakran szegezem nekik ezt a kérdést. A legtöbb esetben azt válaszolják, hogy a Steinway valóban úgy szól, ahogy egy zongorától az elvárható, jobbnál jobb teljesítményre inspirálja a művészeket, kitágítja a határokat. A Steinway a legsokrétűbb zongora, nem véletlenül ezt a márkát használják a világ jelentős koncerttermeiben. Fontosnak tartom, hogy a fellépők számára mostantól a Kodály Központban is van választási lehetőség”.

A Steinway&Sons gyárat 1853-ban alapították New Yorkban. A világszerte a zongoraépítés alapjait képező legjobb konstrukció kimagasló minőségű anyagok kiválasztásával, felhasználásával, 80%-ban kézi munkával készül, korszerű és környezetbarát gyártástechnológiával ötvözve. A Kodály Központ új zongorája az ún. D-modell (D-274), amely 274 cm hosszú és 157 cm széles, súlya mintegy 480 kg; valamennyi koncertterem legkülönlegesebb igényeit is képes kielégíteni.

Dobos László akusztikus, zenei rendező lapunknak elmondta, hogy míg a Bösendorfer zongorát kicsit lágyabb és puhább, a Steinway-t keményebb, markánsabb hang jellemzi, ezért e tulajdonság befolyásolhatja a fellépő művész választását, persze mindez függ az előadandó műtől is. Természetesen – világszínvonalú márkákról lévén szó – ez nem a hangszerek minőségére vonatkozik, pusztán a hangzásvilágban jelenthet különbséget.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
Kommunikációs Divízió

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő