11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsKirály és püspök kettőse Pécs legújabb szobra!

Király és püspök kettőse Pécs legújabb szobra!

Nagy Lajos királyt és az egyetem létrejöttéhez nagyban hozzájáruló Vilmos püspököt ábrázolja Pécs legújabb köztéri szobra, ami a pécsi székesegyház oldalában kapott helyet, a Középkori Egyetem udvarán.

Nagy Lajos királyt és Vilmos középkori pécsi püspököt ábrázoló szoborkompozíció készült a pécsi egyetem alapításának 650. jubileumára. Az alkotás a székesegyház északi oldala és a középkori egyetem közötti sétányon kapott helyet. A kompozíciót Udvardy György pécsi katolikus megyés püspök áldotta meg péntek délután, a csapadékos időjárás miatt esőhelyszínre áttett avatóünnepséget követően.

Udvardy György az ünnepségen a szobrot méltatva úgy fogalmazott: az alkotás középpontjában álló püspök és király alak megjeleníti a hivatást, a felelősséget, az emberhez méltó jövőért, a köz javáért végzett szolgálat felismerésének, felvállalásának szükségességét, és mindebben az együttműködés útját”.

A megyés püspök hangsúlyozta, hogy a hit kultúrát teremt, ami az ember növekedésének, megismerésének, illetve önmaga megismerésének az eszköze. Majd arról beszélt, hogy az emberiség történetében időről időre feltűnik az a „szűkös gondolkodás”, hogy a hit és a tudomány szembeállítható. Udvardy György viszont úgy látja: szükséges a hit és a tudomány együttes szemlélése. A pécsi egyetem jubileuma is erre bátorít – fűzte hozzá.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora az eseményen méltatta a jubileumi év rendezvényeit, köztük a múlt nyáron Pécsett rendezett VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust, a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciáját, illetve az európai egyetemek rektorait tömörítő Magna Charta Observatory 29. évi kongresszusát.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az alapítás kapcsán a többi között arról beszélt: a mindenkori kormány feladata, hogy gondozza e fontos örökséget és Magyarország számára fenntartsa joggal kivívott szellemi pozícióját Európában. Egyúttal úgy fogalmazott, a harmadik évezred sikere az erős nemzetek Európájában rejlik a nemzeti kultúrák egybeolvasztása, elveszejtése helyett.

Az eseményen a PTE és a Pécsi Egyházmegye együttműködési megállapodást írt alá, illetve átadták a felsőoktatási intézmény tíz új professzorának kinevezését.

A két alkotó, balról Kotormán László és Kotormán Norbert (Fotó: Csortos Szabolcs)

Az egyetemalapítás jelentőségét és Kotormán Norbert szobrászművész kompozícióját Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester és Sijbolt Noorda, a Magna Charta Observatory vezetője méltatta az ünnepségen.

Az egyetem tavaly szeptemberben írta ki a pályázatot „az egyetemalapítás eszmeiségének és az intézmény mai jelentőségének megfelelő, magas művészi színvonalat képviselő szoborkompozíció tervének és alkotójának kiválasztására”.

A jubileumi ünnepségek pénteki eseményeinek zárásaként ünnepi szentmisét tartottak a pécsi székesegyházban.

[su_note note_color=”#76f5ff”]2017-től szeptember elseje a magyar felsőoktatás napja. 2016. március 30-án az Országgyűlés a magyar felsőoktatás napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánította szeptember 1-jét a pécsi egyetem – mint első magyar egyetem – alapításának 650. évfordulója alkalmából.[/su_note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő