13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaÚjabb műtárgyak a Gyugyi-gyűjteményben

Újabb műtárgyak a Gyugyi-gyűjteményben

Négy különleges műtárggyal gyarapodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény a napokban.

Az Egyesült Államokban és Franciaországban fellelt, a 19. század végén készült áttört falitálat, fedeles dobozt, fedeles dobozkát és egy Klein Ármin által tervezett, harcosfejet ábrázoló kis tálat az adományozó Gyugyi László személyesen helyezte el a vitrinekben – írta a Zsolnay örökségkezelő Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy hatszáz darabos kollekciót.
A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay tervrajzokból, fényképalbumokból álló egyedülálló kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott. A ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett, Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek.
A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.
A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, tavaly huszonhárom, idén nyáron pedig újabb huszonegy alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a 82 éves gyűjtő folyamatosan dolgozik a gyűjtemény kiegészítésén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő