Újabb Zsolnay-kiállítás Pécsett

November 12-én, szombaton nyitotta meg kapuit Sinkó András szobrász életmű-kiállítása a Kiméra Tetőgalériában.

A Zsolnay gyár egykori iparművészének életét és munkásságát mutatja be a tárlat, amelyen közel kétszáz alkotással találkozhat az érdeklődő. Az alkotó leginkább kisebb méretű szobrokat készített: művei főként a mesék és a gyermekek világát idézik.

A múlt század elején született Sinkó Andrást már kora gyermekkorától érdekelte az agyag megmunkálása. Iskoláiban elsajátította az agyagipari és szobrászati ismereteket, kétéves párizsi tanulmányútja során pedig betekintést nyert a rézkarcolás rejtelmeibe.

Tehetségét az Zsolnay gyárban fedezték fel, ahol formatervezőként dolgozott. Bár a történelem viharai őt sem kímélték – az államosítás idején, három éven át szakmájához méltatlan munkákat kapott –, az alkotást sosem hagyta abba. Nyugdíjazása előtt közel hetvenöt tervét vezették be a formakönyvbe, majd az azt követő öt évben az előzőeket további tíz követte – rendkívül termékeny szobrász volt. Ebből az alkotással töltött életből kaphatnak némi ízelítőt a kiállítás iránt érdeklődők.

A tárlat november 30-ig, minden hétköznap reggel tíz és délután négy óra között, valamint szombaton tíz és délután egy óra között látogatható.

Czimermann Zsuzsanna írása.

Hirdetés