Újra lesz Budapest-Peking járat

Újra lesz közvetlen légi összeköttetés május 1-jétől Kína és Magyarország, Peking és Budapest között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten sajtótájékoztatón az MTI közlése szerint.

A légi összeköttetést az Air China kínai állami légitársaság biztosítja majd heti négy alkalommal A330-as gépekkel.
Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a tárgyalásokon Minszk közbeiktatása is szóba került. Ez azt jelenti, hogy Pekingből indulva a gépek Minszkben egy rövid időre megállva érkeznek Budapestre, de visszafelé a járat már nem áll meg Fehéroroszország fővárosában, hanem közvetlenül Pekingbe érkezik. A miniszter az új légi járat elindítását Peking és Budapest között a keleti nyitás stratégiájának újabb sikerpontjaként jellemezte, hozzátéve: ez újabb előrelépés és újabb eszköz arra, hogy Magyarország és Kína közötti gazdasági, kereskedelmi, kulturális és turisztikai együttműködést tovább fejlesszék.

A miniszter tájékoztatása szerint az Air China Kína állami tulajdonú nemzeti légitársasága, amely egyetlen kínai légitársaságként került fel a világ 500 legértékesebb márkájának listájára, 523 géppel rendelkezik, 326 útvonalat üzemeltet, 2013-ban 15 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, és 78 millió utast szállított. A – logójában főnixmadarat ábrázoló – Air China légitársaság jelenleg 14 közvetlen európai járatot üzemeltet. A miniszter emlékeztetett arra, hogy korábban, 2012 márciusáig volt közvetlen légi összeköttetés Magyarország és Kína között. Beszámolt arról, hogy 2014 júniusa óta folytatott tárgyalásokat a kínai polgári légügyi hatóság képviselőivel egy új légi járat elindításáról. Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország között soha nem voltak olyan jók a kapcsolatok és az együttműködés, mint most. Szerinte ennek csalhatatlan jele, hogy tavaly minden idők legmagasabb exportját tudta teljesíteni Magyarország Kína irányába 2,2 milliárd dollár értékben, ami 8 százalékos növekedést jelentett 2013-as évhez képest.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés