6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaÚjra Pesten muzsikál a pécsi együttes

Újra Pesten muzsikál a pécsi együttes

Mások mellett Ravel, Bruckner, Mozart és Brahms jelentős művei is szerepelnek a Pannon Filharmonikusok folytatódó Müpa-sorozatában január és május között. A sorozatban olyan karmestereket látnak még vendégül, mint Gilbert Varga és Paolo Paroni, a szólisták között pedig Bogányi Gergely, Boldoczki Gábor és Szabóki Tünde is feltűnik.

A pécsi zenekar sorozatának következő, Fiesta y siesta címet viselő pénteki hangversenyét két spanyol népzenei ihletésű Ravel-mű keretezi: a koncert elején az eredetileg zongorára komponált ciklus, a Mirroirs (Tükrök) negyedik, Alborada del gracioso című darabjának zenekari átdolgozása hangzik el, zárásképpen pedig a francia mester talán legismertebb kompozíciója, a Bolero, amelynek egy azonos nevű, 18. századi tánc az alapja.

A hangversenyen Édouard Lalo d-moll gordonkaversenyét a Magyarországon most először fellépő Narek Hakhnazaryan mutatja be, a koncert karmestere Gilbert Varga – derül ki a Pannon Filharmonikusok beharangozójából.

Március 5-én Richard Strauss A Bécsi Filharmonikusok fanfárja című műve, Haydn Esz-dúr trombitaversenye és Bruckner VIII. szimfóniája hangzik el Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével, a koncert szólistája – aki az évad rezidens szólistája is egyben -Boldoczki Gábor trombitaművész lesz. Április 15-én más művek ölelésében Mozart D-dúr zongoraversenyét (K.451) adja elő Bogányi Gergely, a hangverseny dirigense Paolo Paroni.

A sorozat május 20-i záróalkalmán J. S. Bach-Respighi c-moll passacaglia (BWV 582) és Richard Strauss Négy utolsó ének című művei után Johannes Brahms IV. szimfóniájával zárul a műsor – szólistaként ezúttal Szabóki Tünde szoprán, karmesterként Vass András áll színpadra.

Az ajánló szerint a könnyedséget francia, spanyol, olasz és baszk szerzők muzsikáinak elbűvölő dallamai lopják a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermébe; Ravel, Lalo, Turina, Guridi, Respighi és Casella művei olyan mesterek interpretációjában szólalnak majd meg, mint Gilbert Varga és Paolo Paroni.
gbm \ pmg

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő