12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaUngurenau pécsi díszdoktor lesz

Ungurenau pécsi díszdoktor lesz

Díszdoktorává avatja Mihai Razvan Ungureanu volt román kormányfőt a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az ünnepség december 13-án lesz Pécsen.

Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense az MTI információját megerősítve kedden elmondta: a volt román miniszterelnök Jari Pekka Olavi Vilénnel, a Finn Köztársaság korábbi magyarországi nagykövetével együtt szenátusi ülésen kapja meg a doctor honoris causa címet. Ungureanu már korábban jelezte, hogy megtisztelőnek tartja, és elfogadja azt.

A Pécsi Újság.hu hírportál szeptemberben adott hírt arról, hogy Miseta Attila, az egyetem orvosi karának dékánja díszdoktori címre terjesztette fel Ungureanut a magyar nyelvű oktatás megmaradásáért folytatott tevékenységéért.

A dékán indoklása szerint Ungureanu miniszterelnöksége alatt, 2012 februárja és májusa között, lépéseket tett a Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem (MOGYE) magyar fakultásának megalapítására, összhangban a román alkotmánnyal és tanügyi törvénnyel.

„Atavisztikus és ostoba ellenségeskedések ellenére Ungureanu miniszterelnök – az RMDSZ-szel együtt – úgy döntött, hogy támogatja a magyar nyelvű orvosképzést. Aki ezért még kockázatot is vállal, megérdemli, hogy díszdoktoraink közé kerüljön” – mondta Miseta Attila az internetes portálnak.

A MOGYE szenátusának román többsége 2011-ben következetesen elutasította a magyar oktatás önálló tagozatba szervezését, úgy, ahogy azt egyébként az év elején hatályba lépett oktatási törvény előírta. A jobbközép Ungureanu-kabinet, amelyben az RMDSZ is részt vett, 2012 márciusában kormányhatározattal alapított különálló magyar és angol tannyelvű kart a marosvásárhelyi tanintézményben. Egyebek mellett ennek a kormányhatározatnak a megtorpedózása érdekében terjesztett be áprilisban bizalmatlansági indítványt a balliberális ellenzék, ami az Ungureanu-kabinet bukásához vezetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő