8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaUtaznak a pécsi vasutas fúvósok

Utaznak a pécsi vasutas fúvósok

A fúvószenéé lesz a főszerep szombaton a Dunakanyarban: Nagymaroson három formáció több mint száz zenészét hallhatja a közönség a fúvószenekari fesztiválon.

Mint azt Ujvári Gábor, a házigazda Dunakanyar Fúvósegyüttes művészeti vezetője az MTI-nek elmondta, a fesztiválon a fúvószenekari irodalom számos területéről hangzanak el darabok. A közönség így hallhat például koncertindulókat, komolyzenei műveket, könnyűzenei átiratokat és német nemzetiségi zenéket is.

A XI. Nagymarosi Fúvószenekari Fesztivál vendége lesz az ország egyik legsikeresebb amatőr együttese, a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, amelynek 60 tagja zenél a Dunakanyarban. Fellép még a 27 tagú szlovákiai Stószi Fúvószenekar (Dychovy Orchester Stós), valamint a helyi Dunakanyar Fúvósegyüttes is.

A fesztiválon elsőként a 40 tagú Dunakanyar Fúvósegyüttes ad mintegy félórás koncertet, utána ugyancsak félórás műsorral a szlovák zenekar tagjai lépnek színpadra, akik saját népzenéjük mellett német nemzetiségi műveket is előadnak. Őket követik a pécsiek mintegy egyórás fúvószenével, majd következik az örömzenélés. A nagymarosiakat Ujvári Gábor, a stósziakat Martin Müller, míg a pécsieket Neumayer Károly, Liszt-díjas karmester vezényli.

Ujvári Gábor beszámolója szerint három közös produkciót is hallhat a közönség, mindhárom zenekar karmestere kiválasztott ugyanis egy-egy művet, amelyet mind a 127 zenész egyszerre fog „elfújni”.

A Dunakanyar Fúvósegyüttest 1978-ban Mayer József karnagy alapította a szobi körzeti zeneiskola növendékeiből. Kezdetben a zenekar repertoárja hagyományos fúvószenekari művekből állt: indulók, polkák, keringők, majd az évek folyamán a növendékek zenei fejlődésével párhuzamosan kiegészült klasszikus zenei átiratokkal, mai szerzők műveivel, könnyűzenei és dzsessz átiratokkal. A tagok létszáma 40, valamennyien a zeneiskola egykori és jelenlegi növendékei. Megalakulása óta az együttes aktívan részt vállal a Dunakanyar kulturális életében hangversenyekkel, térzenékkel, ünnepségeken, rendezvényeken való közreműködéseivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő