8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapFesztVajon lesz jövőre pécsi darab a POSzT-on?

Vajon lesz jövőre pécsi darab a POSzT-on?

Véget ért a tizenhetedik alkalommal megrendezett Pécsi Országos Színházi Találkozó. A fesztivál tizenegyen napon át tartó programjai lázban tartották a pécsieket, a belváros utcái megteltek. Nem csak a színházi előadások, az off-programok és az állandó kiállítások is rengeteg embert vonzottak.

A színházi előadásokon kívül páratlanul sokszínű programokkal készült a 2017-es, hagyományosan Pécsett megrendezett fesztivál, ezek között szerepelt a tévéből ismert, népszerű Beugró improvizációs játék, felléptek artisták, bábosok, voltak könnyű- és komolyzenei koncertek. A kultúra minden oldala képviseltette magát a POSzT bő másfél hete alatt.

Magyar Attila, a POSzT ügyvezetője is egy sikeres programsorozatról tudott beszélni:

– Csupa pozitív visszajelzés érkezett, a szakma és a közönség is osztatlanul élvezte a programokat. A tapasztalatok, valamint az elmondások alapján nagyon jó újítás volt, hogy a belváros adott otthont a legtöbb off-programnak.

Megtelt a Király utca is

Az ügyvezető elmondta, a tavalyi évhez képest az idei új menedzsment új koncepciójának köszönhetően száznegyven-százötven program zajlott a POSzT tíz napja alatt, ez mindenképpen túlmutat az előző évek adatain, tavaly valamivel több, mint száz program kapott helyet. A fesztivál az első adatok szerint tizenegyezer fizetős vendéggel zárt.

Sokan megfogalmazzák a kritikát, miszerint a versenydarabokra túlnyomó részt a szakma kap jegyet, a hétköznapi emberek, színházkedvelők pedig alig férnek be. Magyar Attila szerint a kritika részben jogos. Ám elsősorban nem a menedzsment, a szakmai testület tehető ezért felelőssé, nem ők döntenek a számokról. A problémát megpróbálták orvosolni, ezért szerveztek a tizennégy versenydarab mellé még huszonkét előadást – mondta.

Íme a Színház téri forgatag!

Magyar Attila szerint hozzávetőleg 3000-3500 fő vásárolt jegyet az előadásokra és további mintegy 7500-an a POSzT egyéb fizetős programjaira. Így tevődik össze a körülbelüli 11 ezer látogató.

És hogy jövőre láthatjuk-e a Pécsi Nemzeti Színház társulatát? Magyar Attila szerint ez teljes mértékben a válogatóktól és a szakemberektől függ, a menedzsmentnek ebbe nincs beleszólása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő