Vannak még csodák: Baranyában áll a mézeskalács-mesefalu!

A baranyai Geresdlakon minden karácsonykor felépítenek egy falut, aminek aztán az ország minden pontjáról a csodájára járnak. Van itt focipálya, iskola és hivatal. Mézeskalácsból.

Ha még nem jártál Geresdlakon, most muszáj meg(t)enned! A helyiek ugyanis az íncsiklandozó finomságból mézeskalácsfalut hoztak létre, ami olyannyira élethűen mutatja be a helyiek legkedvesebb épületeit, hogy még az utcák tájolása is megfelel a valóságnak.

40 négyzetméteren a 80 hektáron elterülő Geresdlak és környéke

Egész pontosan 125 ház és épületegyüttes kapott helyet a terepasztalon, ami bár ehető mézeskalácsból készült, nem nagyon kóstolta meg még senki. Az ide érkezők szája inkább tátva marad.

KÉPGALÉRIA:

Still1205_00000
IMG_7776
IMG_7775
IMG_7774
IMG_7773
IMG_7772
IMG_7757
Geresdlak
IMG_7763
IMG_7764
Geresdlak polgármesteri
IMG_7766
IMG_7767
IMG_7771

Ő pedig itt a polgármester, akit mézeskalácsból is megformáltak a vicces kedvű geresdlakiak

A mosolygós, mézeskalács-polgármester, aki tárt karokkal vár mindenkit

Habjánecz Attila Tibor viszont ezen nem sértődött meg, sőt ő is megmutatta a kedvenc településrészét. Ez persze az, amit a felesége készített.

– A feleségem, Ica sütötte a szőlőhegyet, itt található két székely gerendaház, dám szarvas és persze a birkáink is – mondja Habjánecz Attila Tibor, Geresdlak polgármestere.

Van itt templom és közmunkás is, aki épp az ágyást tisztítja

– Szinte utcáról utcára felismerhetők a házak, az intézmények, a dűlők, a szőlőhegyek. Aki nem járt még Geresdlakon, az itt a terepasztal felett is megteheti ezt – teszi hozzá a polgármester.

A polgármester és a faluja mézeskalácsból

10 éves a hagyomány

A geresdlaki mézeskalácsfalu ötlete Kettné Schmidt Tímeától ered, aki nem cukrász, csupán a gyerekeivel szokott otthon sütögetni. Tíz éve egyetlen egy házat húztak fel, azóta viszont évről évre egy egész falut készít a helyiekkel.

– Eddig mindenki úgy csinálta, ahogy ő jónak látta. Most azonban már kaptunk Pécsről is segítséget. Polgár Zsuzsanna mézeskalácskészítő receptjei alapján dolgozott mindenki és a fogásokat is tőle leshettük el – mondja Kettné Schmidt Tímea.

Az alkotásba a gyerekek is bekapcsolódtak

A gyerekek pedig annak ellenére, hogy iskola után gyártották a házakat, imádták a plusz feladatot és a foglalkozást. Még az igazgatót is megformázták, aki épp a kéményen mászik be.

Aki pedig most azonnal nekiállna sütni vagy díszíteni, annak két titkot is elárulnak a geresdlakiak.

A máz: 1 tojásfehérjéhez 15 dekagramm cukrot kell keverni, majd 20 (!) percig habverővel kell verni, hogy jó nyúlós legyen a máz. A formázást igyekezzünk a levegőben végezni! A habzsák vége ne érjen a mézeskalácshoz!

A házak is egy különleges máztól lesznek barnák és csillogóak. Egy egész tojás és egy tojássárga keverékével kell sütés előtt megkenni őket.

Végül egy moly lakja be a házakat

De hogy mi lesz a faluból, ha vége a karácsonynak? Valószínű ez a mézeskalács Geresdlak még augusztusban is ünnepi díszben lesz, mivel addig egész biztosan állni fognak a házak. Mondjuk addigra egy különleges, a geresdlakiak számára ismeretlen moly szokta elfoglalni az épületeket. De bántani ő sem bántja azokat.

A kiállítás megtekinthető előzetes egyeztetés alapján a Hunyadi u. 21. szám alatt. Kontakt: Kettné Schmidt Tímea 30/974-29-76

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés