11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaZenei tavaszra csábítanak Szalónak várába

Zenei tavaszra csábítanak Szalónak várába

A hagyományosat a modernnel ötvöző, sokszínű zenei programot kínál a kedden kezdődő Klangfrühling (Zenélő tavasz) fesztivál a burgenlandi Szalónak várában.

A több mint tízéves múltra visszatekintő fesztivál hat estén át hat koncertet kínál, a klasszikus vonószenétől a latin zene és a dzsessz világán át a burgenlandi népzenéig. A koncertsorozat idén is sikeresnek ígérkezik, több előadására már elővételben elkeltek a jegyek.

Fellép az ismert burgenlandi zongoraművész testvérpár, Johannes és Eduard Kutrowatz, akik egyben a fesztivál művészeti vezetői is. A Kutrowatz fivérek a nyitóesten saját szerzeményeikből és más kortárs burgenlandi zeneszerzők műveiből adnak elő darabokat. Előadnak egy klasszikus kamarazenei csokrot is, majd pedig Astor Piazzolla argentin zeneszerző műveiből készült átiratokat.

A hagyományos vonósnégyes felállást modern hangzással társító „radio string quartet vienna” repertoárja a dzsessztől a klasszikus zenén át a népzenei feldolgozásokig terjed. A Klangfrühling fesztiválon a neves osztrák harmonika-művésszel, Klaus Paierrel közösen adnak koncertet.

A zene mellett a költészet is „szóhoz jut” a patinás, középkori környezetben. Johann Sebastian Bach ütőshangszerekre és zongorára hangszerelt szerzeményei mellett Rainer Maria Rilke verseiből hangzanak el részletek.

Május 20-án vasárnap, a fesztivál záró koncertjén közép-európai, illetve burgenlandi népzenét hallhat a közönség a Tanzgeiger együttes tolmácsolásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő