5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaÚtlevél: két-három hét kell

Útlevél: két-három hét kell

Folytatjuk lapunk turisztikai sorozatát; most az útlevél-kérdés kerül napirendre. Az utóbbi hetekben egyre nagyobb igény mutatkozik a lejárt dokumentumok meghosszabbítására a pécsi okmányirodában is, így érdemes mielőbb felkeresniük a hivatalt az érintetteknek.

Akinek szabadsága idejére friss útlevelet kell készíttetnie, legfeljebb három hét alatt sort tud erre keríteni a Pécsi Okmányirodában – tudtuk meg az illetékesektől. Ehhez előzetesen kell időpontot kérni interneten (eugyintezes.pecs.hu) vagy telefonon (72/533-800).

A Pécsi Okmányirodában közvetlenül a szabadságolások előtt, s azok idején jelentősen megnövekszik az igénylők száma, ám még így is legkésőbb egy hét alatt képesek fogadni a pécsieket a Kossuth téri hivatalban, s az intézkedés megkezdésétől számítva kevesebb, mint két hét alatt a kezünkben lehet az úti okmány.

Mint ismert, az Európai Unió 27 tagállamába elegendő az új típusú személyi igazolvány az utazás alatt, s többek között kölcsönös megállapodás engedélyezi a személyivel való határátkelést Horvátország és Szerbia felé is. Sokak számára mégis nagyobb biztonságot jelent a kis barna könyvecske, ezért az EU országaiba repülők is szívesebben használnak útlevelet, még ha ez pénzbe is kerül.

Az okmány kiállítási költsége öt évre 7.500, tíz évre 14 ezer forintot tesz ki. Akinek nagyon sietős, az okmányirodai ügyintézést követően nyolc napon belül – bár dupla tarifával – is megkaphatja az útlevelét. Amennyiben valaki nem tud több napot várni az ügyintézés megkezdésére, a forgalmas pécsi iroda mellett kérelmezheti az okmány kiállítását a megyeszékhely környékén lévő városok hivatalaiban is.

Egységesítik az állami okmányokat

A jövőben kevesebb okmánya, kártyája lehet az állampolgároknak, a 2012 végéig létrejövő nemzeti egységes kártyarendszer célja ugyanis ezek egységesítése; erről a rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztos beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Azt is elmondta, hogy egy idő után – az útlevél kivételével – eltűnnek a papír alapú okmányok, és minden igazolvány plasztik lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő