Novemberben jön a nyugdíjkiegészítés

A novemberi nyugdíjjal együtt, egy összegben kapják meg a nyugdíjasok az idei nyugdíjkiegészítést: ez átalagosan havi 500 forint, így a tizenkét hónapra járó összeg egy átlag nyugdíjas esetében összesen, átlagosan 6 ezer forint lesz – közölte szerdán a kormányszóvivő.

Nagy Anna a kabinet szerdai ülése után bejelentette, hogy a kormány döntött a nyugdíjak és a baleseti járadék 2010. évi egyösszegű kiegészítéséről; a cél az, hogy a nyugdíjak megőrizzék a vásárlóértéküket. Elmondta: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény írja elő a nyudíjkiegészítést az éves várható infláció mértékéig.

Jelezte, hogy korábban 2010-re 4,1 százalékos pénzromlást prognosztizáltak, de az idén várható fogyasztói árindex 4,7 százalékra módosult, a nyugdíjasokra pedig 4,4 százalékos árindex vonatkozik.

A kormány a nyugdíjkorrekciónál a 4,7 százalékos inflációt veszi alapul – húzta alá a szóvivő, rámutatva, hogy ez 0,6 százalékos különbözetet jelent a januárban tervezetthez képest. Az ennek megfelelő összeget januártól visszamenőlegesen, illetve decemberben előre kapják meg egy összegben a nyugdíjasok – emelte ki Nagy Anna.

Közölte: az intézkedés 2 millió 730 ezer ember érint, ennyien kapnak egy összegben nyugdíjkiegészítést novemberben a rendes nyugdíjuk mellett.

Hirdetés