1200-an adják testüket az orvoslásra Pécsen

Csak a test marad utánunk halálunk után, miután a lélek elszáll. S bár életeket menthetnénk vele, mégis irtózunk attól, hogy halálunk után hozzánk érjenek, holott ezzel hatalmas segítséget adhatunk az orvosoknak. A Pécsi Tudományegyetemnek azonban folyamatos utánpótlásra van szükség ilyen donorokból, hogy az újabb és újabb orvosgenerációk tanulhassanak. 

A Pécsi Tudományegyetem Anatómiai Intézete minden évben Mindenszentekkor ünnepélyes keretek között emlékezik meg azokról, akik önként felajánlották testüket oktatási vagy kutatási célokra. Ekkor vesznek búcsút azoknak a földi maradványaitól is, akik sokszor éveken keresztül segítik halálukkal is a doktoranduszok képzését.

A boncolásra váró donorjelöltek nyilvántartásában jelenleg mintegy ezren-ezerkétszázan vannak, de nem tudni, hogy ki él vagy ki hunyt már el, hiszen azt nincs módjuk ellenőrizni. A halál bekövetkeztekor a korábbi felajánlás – ami tulajdonképpen olyan, mint egy végrendelet – alapján a hozzátartozókon múlik, hogy tiszteletben tartják-e az elhunyt akaratát és értesítik-e az egyetemet a holttestről.

 

bonc temetés
Minden évben megemlékeznek a felajánlókról.

– Vannak, akiknek nincsenek hozzátartozóik, más azért ajánlja fel a testét, mert nincs pénze kifizetnie a saját temetését – mondta dr. Horváth Judit, az intézet igazgatóhelyettese, aki hozzátette, többség azonban segítő szándékkal teszi ezt meg.

A testeknek ezt követően új küldetésük lesz az életben: legalább egy éven át húzódó tartósítási eljárás után kerülnek az orvostanhallgatók elé, akik a boncolások során fokozatosan tanulnak meg mindent az emberi testről.

Az eljárás során formalint vezetnek be az ereken keresztül a testbe, amit aztán egy szintén formalinnal teli kádba helyeznek. A megfelelő tartósítás után – amíg nem kezdődik el a boncolás – esetenként 4 °C-os hűtőkamrában helyezik el a holttesteket.

kórboncnoknő6

Talán furcsának tűnhet, de viszonylag sokan döntenek úgy, hogy mindezek tudatában is vállalják testük önkéntes “átadását” az orvostudomány fejlődése érdekében.

– Eddig nemigen kellett visszautasítani helyhiány miatt senkit, de kiszámíthatatlan, hogy egy évben hányan halnak meg. Elméletileg előfordulhat, hogy egy nálunk regisztrált felajánlót nem tudunk fogadni. Ebben az esetben próbálunk segíteni, és más egyetemeken érdeklődünk, hogy van-e hely számukra – mondta az intézet igazgatóhelyettese.

Aki szeretné, ha elhunyta után porhüvelye segítségre lehetne az orvostanhallgatók számára, az ITT tájékozódhat a felajánlás menetéről.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés