Svéd minta a követendő

Napjainkban három felnőtt emberből legalább egy küzd magas vérnyomással. Ennek megelőzésére próbálják kampányszerűen felhívni a figyelmet április 7-én, az egészség világnapján.

Azért pont erre a napra esett a választás, mert 1948-ban ezen a napon alakult meg az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. A szervezet pedig minden évben kiválaszt egy kiemelt közegészségügyi problémát, amire globálisan hívják fel a figyelmet, idén ez a magas vérnyomás.

Pécsett a városházi dolgozók vérnyomását dr. Tibold Antal vezető főorvos mérte. A vizsgálatra elsőként Páva Zsolt polgármester vállalkozott. A városvezető elmondta, hogy rendszeresen ad vért, így ha máskor nem is, akkor biztosan megmérik a vérnyomását.

– Sajnos az idő előrehaladtával nő a vérnyomásom. Most 130/90, de fiatalabb koromban ennél jóval alacsonyabb volt. Azt mondják, a mostani viszont a normál értéken belül magasnak tekinthető – árulta el a polgármester.

A magas vérnyomás okai – ahogyan a probléma is – globális méretűek: az egészségtelen, stresszes életmód; a testmozgás hiánya; a dohányzás és az alkoholfogyasztás az egész világon ugyanúgy gondot jelentenek.

A PTE Klinikai Központ Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ igazgatóhelyettese, dr. Tibold Antal elmondta, hogy a férfiaknál 40 és 65 év között típusosan jelentkezik ez a panasz. 65 év tájékán azonban már kiegyenlítődik a két nem közti különbség. Efelett pedig inkább a hölgyek válnak veszélyeztetetté – jellemezte a helyzetet a szakember.

A WHO Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 1992-ben alakult meg 10 tagvárossal. Mára ez a szám elérte a huszonkettőt. Az általuk képviselt projekt célja az, hogy a városok döntéshozóinak napirendjében az egyik legfontosabb helyen szerepeljen az egészség.

De Blasio Antonio, a szövetség főtitkára szerint mindig relatív az, hogy mennyire vagyunk egészségesek.

– Ha megnézzük például azt, hogy Svédországban mennyivel egészségesebben élnek az emberek, mint nálunk, az egy komoly célkitűzés lehet számunkra. Svédek azonban szeretnének még egészségesebbek lenni. Az emberi természethez hozzátartozik, hogy mindig próbálja a saját egészségét javítani, mi pedig ebben próbálunk segíteni – mondta el a főtitkár.

A világnap fő célja csökkenteni a magas vérnyomás okozta betegségeket úgy, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is. Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége ezért olyan plakátokat helyezett el a közintézményekben, amelyek a rendszeres vérnyomásmérésre hívják fel a figyelmet.

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Te nem vagy normális….ez a munkája….te sem kérhetnél több hét szabadságot ilyen esetben…gondolkodjál már ember! Vagy ez a főállásod? Pécsi Apa vagy?

  2. Jól értem. Megtámadták, súlyosan megsérült a lánya, és ilyen hülyeségekkel foglalkozik. A hidegvér, az hidegvér!

Comments are closed.