10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálEléri az M6-os a határt

Eléri az M6-os a határt

Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azt ígérte, az összes hazai autópálya eléri az országhatárokat 2018-ig.

A politikus kijelentette: a 2014-2020-as fejlesztési időszak érdemben fogja megváltoztatni az országot, a támogatás egy sokkal versenyképesebb, gyorsabban növekvő gazdaság feltételeit biztosítja. Hozzátette: nemcsak jelentős autópálya-építési program indul, hogy a tervek szerint 2018-ra minden sztráda elérje az országhatárt.

Kitért arra, hogy utóbbi fejlesztés érinti az M6-os sztrádát is, amely a tervek szerint szintén négy éven belül vezet a horvát határig.

Jöhetnek a gépek?
Jöhetnek a gépek?

Az M3-as Kárpátalja felé két határátlépési ponttal épül, de lesz egy M4-es „kikötési pont” is Debrecen és Nagyvárad vonalában. Megépül a Kassa-Miskolc közötti autópálya-szakasz, folytatják az M2-es sztráda építését Vác és a magyar-szlovák határ között, sőt arra is reális esély van, hogy az M8-as szintén elérje az országhatárt.

Megkezdődik továbbá az M9-es autópálya építése, és megépül az új komáromi Duna-híd – részletezte a terveket. Cél az is, hogy a megyei jogú városokat bekössék az autópályákhoz.

A múlt héten elfogadott megállapodást várhatóan szeptember 11-én írja alá Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke.

Az első pályázatok még idén ősszel megjelennek, a pénzkiosztás rendszere pedig az eddiginél sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, bürokrácia- és korrupciómentes lesz.

A politikus a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy míg 2007-2013 között Magyarország az uniós pénzek 16 százalékát tudta gazdaságfejlesztésre fordítani, addig ez most 60 százalék lesz, a fennmaradó 40 százalékból pedig a humán- és reálinfrastruktúrát korszerűsítik.

Az említett 60 százalékos részből alapvetően a magyar nemzeti érdekkörben lévő kis- és középvállalkozásokat fogják támogatni – mondta, és azt is megjegyezte, hogy „ekkora tőkeinjekcióra, ekkora pénzügyi támogatásra a 20. és a 21. században nem volt példa Magyarországon” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő